Linkse samenwerking

Hoe we Nederland samen eerlijk, duurzaam, en sociaal maken

Linkse samenwerking

Samen staan we sterker!

Nederland is toe aan een groene, sociale koers. Daarom gaan we voor een samenleving waarin niet het eigen belang telt, maar het belang van ons allemaal. Waarin het weer loont om te werken, eerlijk delen logisch is, en duurzaam wonen betaalbaar is - voor iedereen. Samen met onze politieke vrienden staan we sterker!

We kwamen al meerdere keren met elkaar in actie. Samen met GroenLinks dwong de PvdA het prijsplafond voor energie af. Ook kregen we het voor elkaar dat mensen die onmisbaar werk doen, nu een hoger loon krijgen. Op het vorige congres besloten de leden dat deze samenwerking naar meer smaakt.

Met de val van het kabinet krijgen we de kans die toekomst vorm te geven. Na de ledengesprekken die we afgelopen maanden door heel het land voerden, is het een logische stap dat PvdA en GroenLinks gezamenlijk deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 87,9 procent van onze stemmende leden koos dan ook vóór een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma. We gaan dus samen de campagne in!

Waar werken we samen

We werken op verschillende vlakken al goed samen met GroenLinks: lokaal, provinciaal en landelijk. Zo zitten we bijvoorbeeld in veel gemeenten samen in het college of vormen we zelfs een gezamenlijke fractie in de gemeenteraad. En sinds 13 juni 2023 is onze gezamenlijke Eerste Kamerfractie hard aan het werk om Nederland eerlijk, duurzaam, en sociaal te maken!

De Eerste Kamerfractie GroenLinks-PvdA

DEN HAAG - De gezamenlijke Eerste Kamerfractie GroenLinks-PvdA op 13 juni 2023: de dag waarop ze werden geïnstalleerd.

DEN BOSCH - Paul Rosenmoller, Attje Kuiken, Mei Li Vos en Jesse Klaver tijdens de aftrap van de gezamenlijke campagne van GroenLinks en de PvdA, na afloop van beider partijcongressen. GroenLinks en PvdA gaan na de Provinciale Statenverkiezingen samen een fractie vormen in de Eerste Kamer. ANP SEM VAN DER WAL

DEN BOSCH - Paul Rosenmoller, Attje Kuiken, Mei Li Vos en Jesse Klaver tijdens de aftrap van de gezamenlijke campagne van de PvdA en GroenLinks. Foto: ANP - Sem van der Wal

In gesprek met onze leden

Hoe we de linkse samenwerking verder vormgeven, bepalen we samen met jullie. Hoe zorgen we ervoor dat we het verschil maken straks? En wat doen we bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Over dit soort vragen zijn we druk met elkaar en onze leden in gesprek. Zo organiseerden we een reeks bijeenkomsten samen met GroenLinks om jullie meningen te verzamelen. Tijdens deze gesprekken werd er flink gediscussieerd, gelachen, geborreld en soms zelfs gedanst! In deze steden zijn we langs geweest:

 • Den Haag, 8 mei
 • Eindhoven, 17 mei
 • Sittard, 21 mei
 • Enschede, 26 mei
 • Rotterdam, 1 juni (over buitenlands beleid)
 • Groningen, 9 juni
 • Almere, 12 juni
 • Arnhem, 17 juni
 • Utrecht, 21 juni (speciaal voor jongeren)
 • Leeuwarden, 24 juni
 • Amsterdam, 26 juni

Onze wetenschappelijk bureaus gebruiken al jullie input om na de zomer tot een aanbeveling te komen voor de volgende stappen. Heb je de landelijke ledengesprekken gemist? Kijk dan of er lokaal nog iets plaatsvindt binnenkort of organiseer zelf een gesprek. Met deze toolkits kom je vast al een eind. Extra ondersteuning nodig? Laat hieronder dan je gegevens achter.

Meer informatie, visies, en meningen

Wil je meer weten over hoe de linkse samenwerking tot nu toe gaat? We hebben alle informatie verzameld in een kijk- lees- luisterlijst. Hier vind je onder meer een uitleg van de wetenschappelijk bureaus op hun visie, verschillende meningen van netwerken en leden, en gezamenlijke visiestukken van onze kamerleden.

Aangenomen moties

Delen: