Samen staan we sterker!
Nederland is toe aan een andere, sociale koers. Daarom gaan we voor een samenleving waarin niet het eigen belang telt, maar het belang van ons allemaal. Waarin het weer loont om te werken, eerlijk delen logisch is, en duurzaam wonen betaalbaar is - voor iedereen. En samen met onze politieke vrienden staan we sterker!
Toen heel Nederland in de kou dreigde te komen staan kwamen we met elkaar in actie. Samen met GroenLinks dwong de PvdA het prijsplafond voor energie af. Ook op veel andere onderwerpen trokken we samen op: we presenteerden een gezamenlijke klimaatvisie, voerden samen campagne in steden en dorpen, en presenteerden een progressief oppositieakkoord.
We werken op verschillende vlakken goed samen met GroenLinks. Dat doen we lokaal, provinciaal en landelijk. Zo deden we bijvoorbeeld in meer dan 70 gemeenten samen mee aan de verkiezingen. In veel van deze gemeenten zitten we nu in het gemeentebestuur. In juni 2022 stemden 76% van onze leden tijdens het congres voor een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer. Na de verkiezingen vormen de PvdA en GroenLinks daar dus één links blok.
Zo kunnen we elkaar op heel veel vlakken versterken – en dat geeft energie. Wij zien de linkse samenwerking ontwikkelen op drie sporen:
- Een politieke samenwerking, die zich richt op de actualiteit. Zoals bijvoorbeeld onze gezamenlijke inzet voor het energieplafond;
- Een organisatorische samenwerking, die zich richt op gezamenlijke evenementen. Zoals de gedeelde sessies op ons congres van 4 februari;
- Het vormgeven van de toekomst van onze samenwerking, wat we samen met onze leden doen.
Op deze pagina lees je meer over wat we tot nu toe gezamenlijk bereikt hebben, hoe we de samenwerking verder willen verdiepen, en hoe we onze leden daarbij betrekken.
Wat we samen al bereikt hebben
Ledengesprekken 2023:
in gesprek over linkse samenwerking
Praat mee over de toekomst van de PvdA. Waar liggen voor ons de prioriteiten, wat kan samenwerken op links voor ons opleveren? Welke ambities willen we daarin waarmaken? En hoe werken we daarbij samen met partijen als GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Over dit soort vragen gaan we heel graag met jullie in gesprek. Deze gesprekken voeren we zowel samen met leden van GroenLinks als onderling.
Meld je aan voor een ledengesprek!Onze routekaart tot voorjaar 2024
Hoe we de linkse samenwerking verder vormgeven, bepalen we samen. Want hoe zorgen we ervoor dat we het verschil gaan maken? En hoe werken we samen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Betrekken we ook andere linkse bondgenoten? Over dit soort vragen gaan we met onze leden in gesprek. Voor een globaal overzicht van onze planning, bekijk je de routekaart hieronder.

Herfst 2022
Onze wetenschappelijke bureaus schreven afgelopen najaar een discussiestuk met hun visie op de samenwerking. Daarnaast hadden we in december de gezamenlijke presentatie van onze concept-kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer. Na de Eerste Kamerverkiezingen zullen de PvdA en GroenLinks een gezamenlijke fractie vormen in de senaat.

Winter 2023
Het belangrijkste evenement over de linkse samenwerking in deze periode is ons congres, Tijd voor Actie!, op 4 februari. Hier bespreken we moties over de samenwerking, presenteren de wetenschappelijke bureaus van beide partijen hun visie, en organiseren we gezamenlijke sessies. We sluiten de dag samen feestelijk af.

Lente 2023
Na de Provinciale Statenverkiezingen voeren we samen met GroenLinks door heel het land gesprekken met onze leden, zodat iedereen kan meedenken. Deze worden zowel landelijk georganiseerd als lokaal. Het discussiestuk van de wetenschappelijke bureaus vormt het beginpunt van deze gesprekken. Na het congres volgt hierover meer informatie.

Zomer 2023
In de zomer presenteren we de uitkomst van alle ideeën en input die we uit de gesprekken hebben gehaald. Welke vorm deze presentatie precies heeft, ligt nog niet vast. Het zal wel het begin vormen van onze agenda voor links-progressief Nederland. Op het congres het jaar daarop beslissen de leden hoe we verder gaan naar de Tweede Kamerverkiezingen.
Aangenomen moties
Met deze motie spreken leden zich uit voor:
- Het vormen van één gezamenlijke kieslijst met GroenLinks voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2023. De twee partijen doen zelfstandig mee aan de verkiezingen, maar de Statenleden stemmen bij de Eerste Kamerverkiezingen op een gezamenlijke kieslijst.
- Het naar vermogen opstellen van de Eerste Kamerfracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks als één gemeenschappelijke fractie na de verkiezing door provinciale staten van de Eerste Kamer in 2023.
En verzoeken:
- Het partijbestuur om in samenspraak met GroenLinks uitvoering te geven aan deze motie. Opties zijn bijvoorbeeld het benoemen van een gezamenlijke kandidaatstellingscommissie of het samenvoegen van twee afzonderlijk vastgestelde lijsten.
- Het partijbestuur dit verlangen van het congres over te brengen en op de uitvoering ervan toe te zien, alsmede binnen de Eerste Kamer gevolg te geven aan verdere discussie en besluitvorming in de partij over samenwerking.
- Het partijbestuur de komende tijd met bovengenoemde uitgangspunten de samenwerking met GroenLinks nader vorm te geven.
- De Eurodelegatie:
• samenwerking te zoeken met de GroenLinks EU-delegatie;
• zich in te spannen binnen de S&D-groep voor intensieve samenwerking met de fractie van de Groenen;
• aangesloten te blijven bij de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement (S&D).
In deze motie verzoeken leden:
- Het partijbestuur:
• om in samenspraak met GroenLinks een initiatiefgroep jongeren van beide partijen te vragen een plan uit te werken over het gesprek binnen de partij, het samensmelten van verschillende culturen en hoe de samenwerking er voor jongeren uitziet. Hierbij moeten zij de jongerenorganisaties Jonge Socialisten en DWARS uitgebreid betrekken.
• om in samenspraak met GroenLinks breed het gesprek met jongeren aan te gaan over de samenwerking.
• om in samenspraak met GroenLinks een gelijktijdig debat in beide partijen over de inhoud en vorm van verdergaande samenwerking te organiseren.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Spoedig stappen te nemen gericht op een zo sterk mogelijke inhoudelijke verbinding tussen PvdA en GroenLinks met maximale progressieve impact over de grote opgaven voor nu en straks;
- dit vorm te geven als een proces van en voor leden, op afdelingsniveau, provinciaal niveau en nationaal niveau;
- daarbij ook te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor verbinding met andere partijen die op de grote opgaven eenzelfde koers willen varen.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- De bottom-up verbinding tussen PvdA en GroenLinks te stimuleren door in overleg met GroenLinks een gecombineerd lidmaatschap te faciliteren, zonder financiële drempel, met behoud van de mogelijkheid om kandidaat te zijn, en politieke en bestuurlijke rollen te vervullen.
Met deze motie verzoeken leden de Tweede Kamerfractie:
Om gezamenlijk met de GroenLinks Tweede Kamerfractie te blijven opereren in de formatieonderhandelingen, zoals met een gezamenlijk onderhandelteam, totdat er een succesvol regeerakkoord is bereikt of totdat er wordt besloten om af te zien van regeringsdeelname.
Met deze motie verzoeken leden:
Om samen met de fractie van GroenLinks een inhoudelijke inzet kenbaar te maken.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Om het gesprek in de partij over verdergaande linkse samenwerking en het behalen van gezamenlijke idealen te intensiveren. Door gesprekken in het land te organiseren in samenwerking met linkse partijen en organisaties en de uitkomsten daarvan voor te leggen aan het Congres.
Met deze motie verzoeken leden de Tweede Kamerfractie:
Om gezamenlijk met de Tweede Kamerfractie van GroenLinks de mogelijkheden van het samenvoegen van de fracties op korte termijn te onderzoeken. En over te gaan tot een gezamenlijke PvdA/GroenLinks Tweede Kamerfractie, inclusief gezamenlijke vergaderingen, het verdelen van woordvoerderschappen en het gezamenlijk optrekken bij stemmingen.
Met deze motie verzoeken leden:
Om een Progressief Akkoord te sluiten met als doel na de verkiezingen van 17 maart een progressieve regering te formeren. Het akkoord houdt in:
- Een op elkaar afgestemde verkiezingscampagne
- Een kernprogramma op hoofdpunten
- Een gezamenlijke strategie voor de kabinetsformatie
- Een uitnodiging naar andere partijen (SP, D66, PvdD e.a.) zich bij het Progressief Akkoord aan te sluiten
Met deze motie verzoeken leden om de volgende informatie:
- Welke stappen zijn er ondernomen om te komen tot een gezamenlijk strijdplan met linkse partijen voor de komende verkiezingen en wat is daarvan tot dusverre het resultaat?
- Hoe is de samenwerking met Groen Links geïntensiveerd?
- Zijn er gesprekken geweest met Groen Links over een gezamenlijk programma op hoofdpunten? Hoe zijn deze verlopen en wat zijn tot nu toe de resultaten?
- Zijn er al gedachten ontwikkeld over het gezamenlijk optrekken bij de verkiezingen, met als beoogd doel om alleen gezamenlijk aan een coalitie deel te nemen? Zo ja, welke. Zo nee, wat is daarvan de reden.
Met deze motie roepen leden het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie op om:
- Zich in te spannen voor een gezamenlijk strijdplan met linkse partijen de komende verkiezingen
- Samenwerking te intensiveren met GroenLinks en daarbij verschillende vormen te overwegen
- Leden te informeren en te raadplegen over verdere linkse samenwerking
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Om een verregaande samenwerking met GroenLinks te onderzoeken.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Om met besturen van GroenLinks en SP te verkennen of een gezamenlijke kieslijst voor de Eerste Kamerverkiezingen een optie is.