Samen staan we sterker!
Nederland is toe aan een groene, sociale koers. Daarom gaan we voor een samenleving waarin niet het eigen belang telt, maar het belang van ons allemaal. Waarin het weer loont om te werken, eerlijk delen logisch is, en duurzaam wonen betaalbaar is - voor iedereen. Samen met onze politieke vrienden staan we sterker!
We kwamen al meerdere keren met elkaar in actie. Samen met GroenLinks dwong de PvdA het prijsplafond voor energie af. Ook kregen we het voor elkaar dat mensen die onmisbaar werk doen, nu een hoger loon krijgen. Op het vorige congres besloten de leden dat deze samenwerking naar meer smaakt.
Met de val van het kabinet krijgen we de kans die toekomst vorm te geven. Na de ledengesprekken die we afgelopen maanden door heel het land voerden, is het een logische stap dat PvdA en GroenLinks gezamenlijk deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 87,9 procent van onze stemmende leden koos dan ook vóór een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma. We gaan dus samen de campagne in!
Dit bereikten we al
Waar werken we samen
We werken op verschillende vlakken al goed samen met GroenLinks: lokaal, provinciaal en landelijk. Zo zitten we bijvoorbeeld in veel gemeenten samen in het college of vormen we zelfs een gezamenlijke fractie in de gemeenteraad. En sinds 13 juni 2023 is onze gezamenlijke Eerste Kamerfractie hard aan het werk om Nederland eerlijk, duurzaam, en sociaal te maken!
In gesprek met onze leden
Hoe we de linkse samenwerking verder vormgeven, bepalen we samen met jullie. Hoe zorgen we ervoor dat we het verschil maken straks? En wat doen we bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Over dit soort vragen zijn we druk met elkaar en onze leden in gesprek. Zo organiseerden we een reeks bijeenkomsten samen met GroenLinks om jullie meningen te verzamelen. Tijdens deze gesprekken werd er flink gediscussieerd, gelachen, geborreld en soms zelfs gedanst! In deze steden zijn we langs geweest:
- Den Haag, 8 mei
- Eindhoven, 17 mei
- Sittard, 21 mei
- Enschede, 26 mei
- Rotterdam, 1 juni (over buitenlands beleid)
- Groningen, 9 juni
- Almere, 12 juni
- Arnhem, 17 juni
- Utrecht, 21 juni (speciaal voor jongeren)
- Leeuwarden, 24 juni
- Amsterdam, 26 juni
Onze wetenschappelijk bureaus gebruiken al jullie input om na de zomer tot een aanbeveling te komen voor de volgende stappen. Heb je de landelijke ledengesprekken gemist? Kijk dan of er lokaal nog iets plaatsvindt binnenkort of organiseer zelf een gesprek. Met deze toolkits kom je vast al een eind. Extra ondersteuning nodig? Laat hieronder dan je gegevens achter.
Meer informatie, visies, en meningen
Wil je meer weten over hoe de linkse samenwerking tot nu toe gaat? We hebben alle informatie verzameld in een kijk- lees- luisterlijst. Hier vind je onder meer een uitleg van de wetenschappelijk bureaus op hun visie, verschillende meningen van netwerken en leden, en gezamenlijke visiestukken van onze kamerleden.
Aangenomen moties
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Vóór de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen een ledenreferendum te organiseren over het opstellen van een gezamenlijke lijst en programma met GroenLinks bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, ook indien die eerder plaatsvinden dan in 2025.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Samen met GroenLinks een gezamenlijk programma te presenteren en samen campagne te voeren voor de Europese verkiezingen van 2024;
- Ervoor zorg te dragen dat de PvdA Europarlementariërs van 2024-2029 samenwerken en afstemmen met de Europarlementariërs van GroenLinks.
Met deze motie spreken leden zich uit voor:
- Het vormen van één gezamenlijke kieslijst met GroenLinks voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2023. De twee partijen doen zelfstandig mee aan de verkiezingen, maar de Statenleden stemmen bij de Eerste Kamerverkiezingen op een gezamenlijke kieslijst.
- Het naar vermogen opstellen van de Eerste Kamerfracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks als één gemeenschappelijke fractie na de verkiezing door provinciale staten van de Eerste Kamer in 2023.
En verzoeken:
- Het partijbestuur om in samenspraak met GroenLinks uitvoering te geven aan deze motie. Opties zijn bijvoorbeeld het benoemen van een gezamenlijke kandidaatstellingscommissie of het samenvoegen van twee afzonderlijk vastgestelde lijsten.
- Het partijbestuur dit verlangen van het congres over te brengen en op de uitvoering ervan toe te zien, alsmede binnen de Eerste Kamer gevolg te geven aan verdere discussie en besluitvorming in de partij over samenwerking.
- Het partijbestuur de komende tijd met bovengenoemde uitgangspunten de samenwerking met GroenLinks nader vorm te geven.
- De Eurodelegatie:
• samenwerking te zoeken met de GroenLinks EU-delegatie;
• zich in te spannen binnen de S&D-groep voor intensieve samenwerking met de fractie van de Groenen;
• aangesloten te blijven bij de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement (S&D).
In deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- om in samenspraak met GroenLinks een initiatiefgroep jongeren van beide partijen te vragen een plan uit te werken over het gesprek binnen de partij, het samensmelten van verschillende culturen en hoe de samenwerking er voor jongeren uitziet. Hierbij moeten zij de jongerenorganisaties Jonge Socialisten en DWARS uitgebreid betrekken.
- om in samenspraak met GroenLinks breed het gesprek met jongeren aan te gaan over de samenwerking.
- om in samenspraak met GroenLinks een gelijktijdig debat in beide partijen over de inhoud en vorm van verdergaande samenwerking te organiseren.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Spoedig stappen te nemen gericht op een zo sterk mogelijke inhoudelijke verbinding tussen PvdA en GroenLinks met maximale progressieve impact over de grote opgaven voor nu en straks;
- dit vorm te geven als een proces van en voor leden, op afdelingsniveau, provinciaal niveau en nationaal niveau;
- daarbij ook te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor verbinding met andere partijen die op de grote opgaven eenzelfde koers willen varen.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- De bottom-up verbinding tussen PvdA en GroenLinks te stimuleren door in overleg met GroenLinks een gecombineerd lidmaatschap te faciliteren, zonder financiële drempel, met behoud van de mogelijkheid om kandidaat te zijn, en politieke en bestuurlijke rollen te vervullen.
Met deze motie verzoeken leden de Tweede Kamerfractie:
Om gezamenlijk met de GroenLinks Tweede Kamerfractie te blijven opereren in de formatieonderhandelingen, zoals met een gezamenlijk onderhandelteam, totdat er een succesvol regeerakkoord is bereikt of totdat er wordt besloten om af te zien van regeringsdeelname.
Met deze motie verzoeken leden:
Om samen met de fractie van GroenLinks een inhoudelijke inzet kenbaar te maken.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Om het gesprek in de partij over verdergaande linkse samenwerking en het behalen van gezamenlijke idealen te intensiveren. Door gesprekken in het land te organiseren in samenwerking met linkse partijen en organisaties en de uitkomsten daarvan voor te leggen aan het Congres.
Met deze motie verzoeken leden de Tweede Kamerfractie:
Om gezamenlijk met de Tweede Kamerfractie van GroenLinks de mogelijkheden van het samenvoegen van de fracties op korte termijn te onderzoeken. En over te gaan tot een gezamenlijke PvdA/GroenLinks Tweede Kamerfractie, inclusief gezamenlijke vergaderingen, het verdelen van woordvoerderschappen en het gezamenlijk optrekken bij stemmingen.
Met deze motie verzoeken leden:
Om een Progressief Akkoord te sluiten met als doel na de verkiezingen van 17 maart een progressieve regering te formeren. Het akkoord houdt in:
- Een op elkaar afgestemde verkiezingscampagne
- Een kernprogramma op hoofdpunten
- Een gezamenlijke strategie voor de kabinetsformatie
- Een uitnodiging naar andere partijen (SP, D66, PvdD e.a.) zich bij het Progressief Akkoord aan te sluiten
Met deze motie verzoeken leden om de volgende informatie:
- Welke stappen zijn er ondernomen om te komen tot een gezamenlijk strijdplan met linkse partijen voor de komende verkiezingen en wat is daarvan tot dusverre het resultaat?
- Hoe is de samenwerking met Groen Links geïntensiveerd?
- Zijn er gesprekken geweest met Groen Links over een gezamenlijk programma op hoofdpunten? Hoe zijn deze verlopen en wat zijn tot nu toe de resultaten?
- Zijn er al gedachten ontwikkeld over het gezamenlijk optrekken bij de verkiezingen, met als beoogd doel om alleen gezamenlijk aan een coalitie deel te nemen? Zo ja, welke. Zo nee, wat is daarvan de reden.
Met deze motie roepen leden het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie op om:
- Zich in te spannen voor een gezamenlijk strijdplan met linkse partijen de komende verkiezingen
- Samenwerking te intensiveren met GroenLinks en daarbij verschillende vormen te overwegen
- Leden te informeren en te raadplegen over verdere linkse samenwerking
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Om een verregaande samenwerking met GroenLinks te onderzoeken.
Met deze motie verzoeken leden het partijbestuur:
- Om met besturen van GroenLinks en SP te verkennen of een gezamenlijke kieslijst voor de Eerste Kamerverkiezingen een optie is.