Ons koopkrachtplan

Ons koopkrachtplan

Door Attje Kuiken op 23 februari 2023 Delen  

Rijkdom eerlijk verdelen, mensen beschermen tegen armoede

Door de duurdere boodschappen en hogere energierekening worden op dit moment mensen met een fulltime baan steeds armer, terwijl mensen met een dikke bankrekening slapend rijk worden. Gezinnen moeten kiezen tussen douchen of koken en miljoenen Nederlanders zitten in de financiële problemen, terwijl het bedrijfsleven recordwinsten boekt.

Uiteindelijk is het een politieke keuze wie de rekening betaalt, hoeveel mensen we in armoede laten vallen, en hoe we samen de winter doorkomen. Om te laten zien dat Nederland rijk genoeg is om mensen te beschermen tegen armoede als we de welvaart wél eerlijk verdelen, presenteren de PvdA en GroenLinks samen een alternatief koopkrachtplan.

Het koopkrachtplan uitgelegd

Hoe betalen we dit?

  • Vennootschapsbelasting. Bedrijven betalen nu 15% belasting over hun winst tot €395.000. Het kabinet wil dit verhogen naar 19%, maar doet niets bij bedrijven met grotere winsten. De PvdA en GroenLinks willen juist dat álle bedrijven meer gaan bijdragen en de percentages verhogen naar 30%.
  • Solidariteitsheffing. Bedrijven die enorme winsten maken hebben dat voor een groot deel te danken aan onze samenleving. Daarom vinden PvdA en GroenLinks dat bedrijven die méér dan 10 miljoen euro winst per jaar maken, over die winst een hoger belastingtarief moeten betalen van 50%.
  • Vermogensbelasting. Ook de vermogensbelasting moet omhoog. Het tarief voor hoge vermogens en beleggingen (box 3) willen we laten stijgen naar 49%. Dit levert €2,6 miljard extra op, dat we willen investeren in lastenverlaging voor lage en middeninkomens.

Het koopkrachtplan van de PvdA en GroenLinks biedt een socialer alternatief, zodat iedereen vooruit kan komen. Lees hier het hele koopkrachtplan en luister hier de speech terug van Attje Kuiken, waarin ze uitlegt hoe we als samenleving sterker uit de crisis komen, als we de rijkdom eerlijker verdelen.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten