Einde aan Nederlands belastingparadijs

Einde aan Nederlands belastingparadijs

De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet veel strengere maatregelen gaat nemen om een einde te maken aan Nederland als belastingparadijs. Daarom presenteren PvdA Europarlementariër Paul Tang, en GroenLinksleider Jesse Klaver, vandaag een plan met 28 voorstellen om dit voor elkaar te krijgen vóór 2025. 

Nederland is nog altijd een spil in het internationale netwerk van belastingontwijking. Dat is niet alleen oneerlijk voor mensen en bedrijven die wel gewoon belasting betalen in Nederland. Andere landen lopen door ons jaarlijks ook 22 miljard euro aan belastinginkomsten mis. 

Top vijf van belastingparadijzen

Het is pijnlijk hoe lang de Nederlandse overheid in de ontkenningsfase heeft gezeten over haar eigen status als belastingparadijs. Ons Nederlandse track record is namelijk niet goed. 55% van de grootste bedrijven wereldwijd gebruikt Nederland om belasting te ontwijken. Ook vorig jaar stonden we nog in de dubieuze top vijf van wereldwijde belastingparadijzen, samen met landen als Bermuda en de Kaaimaneilanden. De afgelopen jaren zijn er al stappen gezet om dit aan te pakken, maar is dat wel genoeg?

Paul Tang: “Het is niet voldoende om een vinger in een dijk te steken, wanneer sommige dijken compleet ontbreken. Om stromen van fout en zwart geld in te dammen, moet Nederland meer dijken bouwen. Daarom komen we samen met GroenLinks dus met een actieplan.”

Jesse Klaver: “We weten al tientallen jaren dat er via brievenbusfirma’s en schimmige constructies belasting wordt ontweken door de allerrijkste mensen en bedrijven. En zo kan het dat een bakker meer winstbelasting betaalt dan Shell of Pfizer. Ons kabinet houdt deze constructies in stand. De volgende economische crisis mag niet betaald worden door huishoudens. We moeten er dus voor zorgen dat bedrijven eerlijk belasting betalen.”

Onze voorstellen

Bedrijven hebben geen recht om in Nederland te profiteren van goede voorzieningen, zonder positief bij te dragen aan de Nederlandse economie. Daarom hebben we een actieplan met 28 voorstellen, zoals:

  1. Onderzoek of het juridisch mogelijk is trustkantoren te verbieden. Deze kantoren helpen namelijk met het optuigen van brievenbusfirma’s om zo belasting te ontwijken.
  2. Belastingdeals met bedrijven moeten openbaar gemaakt worden. Nederlandse belastingbetalers hebben het recht om te weten hoe de belastingregels worden toegepast. 
  3. Belastingadviseurs moeten zich registreren en een maatschappelijke eed afleggen. 
  4. De belangrijkste sluiproutes voor belastingontwijking moeten worden gesloten, zoals het afschaffen van investeringsbeschermingsovereenkomsten voor brievenbusfirma’s. 
  5. Bedrijven moeten transparant zijn in hun jaarrekening over hoeveel belasting ze betalen per land.

Naast strengere nieuwe maatregelen in Nederland, stellen we voor dat we intensiever gaan samenwerken met belastingdiensten van andere landen en internationale belastingverdragen aanscherpen. De winsten van grote bedrijven in de techsector in de EU, moeten bijvoorbeeld belast worden op de plek waar die winst gemaakt wordt.  

De effectieve aanpak van belastingontwijking kan de schatkist ieder jaar miljarden opleveren. En in deze tijden van hoge inflatie, kunnen we dat geld goed gebruiken. 

 

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.

Berichten