Leden stemmen over lijsttrekker en kandidatenlijst Europese Verkiezingen

Ledenreferenda bij GroenLinks en PvdA

Leden stemmen over lijsttrekker en kandidatenlijst Europese Verkiezingen

De leden van GroenLinks en de Partij van de Arbeid stemmen in twee referenda over de gezamenlijke lijsttrekker en kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 6 juni. De referenda werken hetzelfde als afgelopen jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Lijsttrekkersreferendum

Op dit moment loopt de sollicitatieprocedure voor lijsttrekker van GroenLinks-PvdA voor de Europese Parlementsverkiezingen. Op basis hiervan doet de lijsttrekkerscommissie een voordracht. Volgende week mogen leden van beide partijen hun voorkeur hierover uitspreken. Als je stemgerechtigd lid bent, krijg je maandag een mail met de voordracht en je stemcode. Het lijsttrekkersreferendum loopt van 22 t/m 30 januari 2024.

Leden van de PvdA hebben stemrecht als ze minimaal 30 dagen lid zijn en de eerste contributie is afgeschreven. Voor deze stemming betekent dat leden die voor 21 november 2023 lid zijn geworden mee mogen stemmen. Leden die later lid zijn geworden kunnen meestemmen bij stemmingen later dit voorjaar, over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen.

Referendum over de kandidatenlijst

Als de lijsttrekker bekend is, volgt het referendum over de kandidatenlijst. Eerst publiceert de kandidatencommissie de conceptlijst. De leden kunnen dan – net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen – stemmen over de volgorde van de kandidaten van hun eigen partij. Daarna wordt de definitieve kandidatenlijst samengevoegd met vaste plekken voor GroenLinks en de PvdA, afhankelijk van welke partij de lijsttrekker levert. Het kandidatenreferendum loopt van 6 t/m 20 februari 2024.

Hoe kan ik stemmen?

Voor elk referendum krijgen stemgerechtigde leden van GroenLinks en de PvdA per mail een persoonlijke stemcode met het stemonderwerp en instructies over hoe je kunt stemmen. Dit gaat op dezelfde manier als bij de Tweede Kamerverkiezingen. Heb je hier vragen over? Je vindt het antwoord waarschijnlijk bij de veelgestelde vragen.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Doneer voor een sterk geluid

Samen voor een sociaal, groen, en eerlijk Nederland

Ja, ik draag bij!

Berichten