Tweede Kamer neemt wetsvoorstel voor vaste huurcontracten aan

Overwinning voor PvdA en CU met betere bescherming huurders

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel voor vaste huurcontracten aan

Door Henk Nijboer op 17 mei 2023 Delen  

Met een ruime tweederde meerderheid werd het voorstel van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU) om vaste huurcontracten verplicht te stellen dinsdag aangenomen in de Tweede Kamer. Een wetsvoorstel dat huurders zekerheid en stabiliteit biedt, zodat ze veilig kunnen wonen.

En nu?
Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Ons Kamerlid, Henk Nijboer, zal het daar gaan verdedigen.

September 2022:

Een vast huurcontract moet weer de norm worden

Kopers komen er niet meer tussen, huurders worden uitgewrongen. In het bijzonder mensen met een tijdelijk huurcontract. Zij betalen al snel te veel en zijn ondanks dat niet eens zeker van een dak boven hun hoofd. Na afloop van de tijdelijke periode staan ze zomaar op straat.

Dat heeft grote gevolgen voor de tienduizenden huurders met een tijdelijk huurcontract. Veel huurders moeten noodgedwongen weer bij hun ouders gaan wonen, bivakkeren op een camping en hele gezinnen komen door wegwerpcontracten op straat te staan. Het is geen verrassing dat veel van hen te maken krijgen met stress, financiële problemen en gezondheidsklachten.

Tot wel een derde van de nieuwe huurovereenkomsten is een flexibel huurcontract

Dit probleem komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2016 kunnen particulier verhuurders een tijdelijk huurcontract aanbieden. En sindsdien is het aantal flexcontracten explosief gestegen. Vandaag de dag is tot wel een derde van de nieuwe huurovereenkomsten een flexibel huurcontract. En in Amsterdam heeft al meer dan de helft van de jongeren een flexibel huurcontract.

Dit moet stoppen. Wonen is een grondrecht. Daarom slaan we samen met de ChristenUnie de handen ineen en dienden we een initiatiefwetsvoorstel in om de wildgroei aan huurcontracten van één of twee jaar aan banden te leggen.

En er is gelukkig goed nieuws! Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft namelijk vóór onze nieuwe wet gestemd. Met dit initiatiefwetsvoorstel zetten we een belangrijke stap om huurders te beschermen. Daarmee hebben we een belangrijke stap gezet om de positie van huurders te versterken en ervoor te zorgen dat vaste huurcontracten weer de norm worden. Binnenkort verdedig ik ons wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Samen met ChristenUnie dienen we een voorstel in om de wildgroei aan huurcontracten van één of twee jaar aan banden te leggen.

We leven in een tijd van grote onzekerheid. De prijzen blijven stijgen als gevolg van de inflatie en de energierekening is voor velen niet meer te betalen. Dan is het zoveelste tijdelijke huurcontract het laatste waar huurders op zitten te wachten. Huurders hebben behoefte aan een fijne, betaalbare woning. Waar ze zich thuis kunnen voelen en waar ze zich geen zorgen hoeven te maken of ze er de volgende maand nog wel kunnen blijven wonen.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten