PvdA en GroenLinks willen isolatie-offensief tegen energiearmoede

Een initiatiefnota van Joris Thijssen en Laura Bromet

PvdA en GroenLinks willen isolatie-offensief tegen energiearmoede

Door Joris Thijssen op 17 april 2023 Delen  

Energiearmoede raakt juist mensen met lagere of middeninkomens. Het mag niet zo zijn mensen met een dikkere portemonnee profiteren van verduurzaming en subsidies, terwijl mensen met een bescheiden inkomen achterblijven. Wat GroenLinks en de PvdA betreft moet de energietransitie een rechtvaardige transitie zijn waar iedereen aan mee kan doen. Het is dan ook aan de politiek om een grootschalig isolatie-offensief te starten zodat ook lagere en middeninkomens er snel warmpjes bij kunnen zitten tegen normale energiekosten.

Zo’n 1,4 miljoen huishoudens wonen op dit moment in een slecht geïsoleerd huis dat ze niet zelf kunnen verduurzamen. Omdat ze een huurhuis hebben en afhankelijk zijn van hun huurbaas, of omdat ze simpelweg het geld niet hebben voor de investering. En dat terwijl er al miljarden bespaard hadden kunnen zijn als de slechtst geïsoleerde woningen waren aangepakt. Om nog maar niet te spreken van het leed voor mensen die moesten kiezen tussen koken of stoken, of kinderen die astma ontwikkelen door de vochtige woning waarin ze opgroeien. Om te zorgen dat al deze huizen geïsoleerd worden, is een proactieve houding van de overheid nodig: ga langs de deuren en bied een pakket van a tot z aan om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken. Van advies, tot financiering met bespaargarantie en een aannemer die gelijk aan de slag kan.

Ons isolatie-offensief

Met een isolatie-offensief helpen we het komende jaar nog 800.000 huishoudens met het verlagen van de energierekening. Mensen die wonen in een slecht geïsoleerde woning krijgen een tochtkorting om hen financieel te helpen én huurbazen aan te sporen te verduurzamen. Woningbouwcorporaties worden gestimuleerd zonnepanelen te leggen op sociale huurwoningen en bewoners hiervan te laten profiteren. Woningeigenaren met een bescheiden inkomen krijgen een volledig verduurzamingsaanbod, inclusief bespaargarantie, en worden zo ontzorgd. Een groen omscholingsfonds trekt de mensen aan die we broodnodig hebben om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Door middel van een Nationaal Isolatieloket kunnen gemeenten samenwerken bij de inkoop van materialen en het aantrekken van mankracht.

We weten dat voor de energiecrisis honderdduizenden huishoudens al in energiearmoede leefden. Sinds de oorlog in Oekraïne hebben veel Nederlanders hun financiële situatie nog meer zien verslechteren en moeten steeds meer gezinnen kiezen tussen koken en stoken. Rijk en welvarend als ons land is, groeit tegenwoordig één op de tien kinderen op in armoede. Zonder extra maatregelen van de overheid kunnen een miljoen huishoudens straks de rekeningen niet meer betalen.

Stoppen met pleisters plakken

Om te voorkomen dat er meer mensen in armoede belanden, zijn er een hoop maatregelen getroffen om te voorkomen dat zelfs mensen met een modaal inkomen zich bij de voedselbank moeten melden. Maar het overgrote deel van de maatregelen is tijdelijk, en er is geen oplossing voor het onderliggende probleem: slecht geïsoleerde huizen die zorgen voor hoge energierekeningen. Wat de PvdA en GroenLinks betreft stoppen we met pleisters plakken en pakken we energiearmoede dus grondig aan.

Natuurlijk hangt er prijskaartje aan deze voorstellen. Maar vergeet daarbij niet de stevige prijs die nu wordt betaald voor eenmalige pleisters. En dat terwijl een Nationaal Isolatie-offensief twee vliegen in één klap zou zijn: voor het klimaat op langere termijn en de portemonnee op korte termijn. We moeten nu alles op alles zetten om zoveel mogelijk huizen te verduurzamen vóór het volgende stookseizoen.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten