Aankondiging ledenreferendum Tweede Kamerverkiezingen

PvdA- en GroenLinksleden kunnen stemmen vanaf 10 juli 12.00 uur

Aankondiging ledenreferendum Tweede Kamerverkiezingen

Door Esther-Mirjam Sent op 9 juli 2023 Delen  

Aan alle leden van de PvdA,

Nederland is toe aan een socialere koers. Het is tijd voor een kabinet dat daadkracht toont en keuzes maakt. Het is tijd voor politici die kiezen voor het landsbelang boven hun eigenbelang. Het is tijd voor een linkse premier. Het is tijd voor verkiezingen.

In tijden van verdeeldheid en polarisatie kozen PvdA en GroenLinks ervoor om de krachten te bundelen. Door een blok te vormen, konden we een socialere koers afdwingen. Met een prijsplafond voor een betaalbare energierekening en een hoger loon voor mensen die onmisbaar werk doen.

Op het vorige congres besloten de leden dat deze samenwerking naar meer smaakt. De afgelopen maanden zijn we in het hele land met elkaar in gesprek gegaan. De rode en de groene banners naast elkaar opgesteld. Hoe meer bijeenkomsten ik bezocht, hoe duidelijker het voor mij werd dat onze overeenkomsten groter zijn dan onze verschillen. Niet dat er geen verschillen waren, die waren er soms heus. Maar ons geloof in een socialere, groenere en betere toekomst is veel sterker.

We krijgen nu de kans die toekomst vorm te geven. Na de ledengesprekken is het een logische stap dat PvdA en GroenLinks gezamenlijk deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Deze tijd vraagt om een verenigd links.

Daarom schrijft het partijbestuur een ledenraadpleging uit, zoals de leden ook hebben verzocht op het vorige congres. We leggen de volgende vraag voor:

Ben je voor of tegen een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de PvdA en GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen?

Dit referendum gaat dus over een gezamenlijke lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het gaat niet over samenwerking in de gemeenten, de provincies of het Europees Parlement. Daar gaan afdelingen en gewesten zelf over, en dat zal ook zo blijven. Het gaat ook niet over een fusie van de partijen. PvdA en GroenLinks blijven twee aparte verenigingen.

We hopen dat zoveel mogelijk leden hun stem uitbrengen. Van maandag 10 juli 12.00u tot maandag 17 juli 12.00u kun je je stem uitbrengen. Daarvoor ontvang je morgen een aparte mail. Op onze website vind je antwoorden op vragen die je mogelijk hebt. Ook organiseren we een online ledencall over dit referendum, waar je met mij in gesprek kunt. Die is op dinsdagavond 11 juli van 19.30u tot 20.30u, en daar kan je je hier voor aanmelden.

Als we de krachten bundelen, kunnen we de koers van Nederland verleggen. Zorgen dat werken weer loont en we wonen weer betaalbaar maken. Wij weten dat het kan, als we durven kiezen voor eerlijk delen. Tegenover de cynische machtspolitiek van sommigen, kiezen wij voor sociale oplossingen voor de problemen van mensen. Dat doen we niet alleen, maar met alle mensen, bewegingen en politieke partijen die ook zien dat Nederland beter verdient. Wij zijn er klaar voor!

Groet,

Esther-Mirjam
Partijvoorzitter PvdA

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Berichten