PvdA en GroenLinks willen tochtkorting voor huurders van slecht geïsoleerde huizen

PvdA en GroenLinks willen tochtkorting voor huurders van slecht geïsoleerde huizen

Door Henk Nijboer op 22 februari 2023 Delen  

PvdA en GroenLinks willen huurders een afdwingbaar recht op huurverlaging geven als hun woning slecht geïsoleerd is. Dat is nodig om huurders te helpen de hoge energierekening te betalen. Daarom stellen wij een tochtkorting voor.

Huurders van woningen met slechtere labels dan energielabel B krijgen een huurverlaging die kan oplopen tot 150 euro per maand. Verder moeten nalatige isolatiemaatregelen zoals enkelglas en gebrek aan spouwmuurisolatie worden aangemerkt als formeel onderhoudsgebrek. De partijen dienen daarom een wetswijziging in op de woonplannen van minister De Jonge.

Door de hoge energieprijzen betalen huurders van slecht geïsoleerde woningen een fors hogere energierekening. Het is sociaal en groen om de huur te verlagen. Zo leveren verhuurders ook een eerlijke bijdrage, en bovendien voelen ze een sterkere prikkel om te investeren in goede isolatie.

Door de hoge energieprijzen betalen huurders van slecht geïsoleerde woningen een fors hogere energierekening.

Een betaalbaar en fijn huis is een belangrijke basisbehoefte voor iedereen. Met de huidige energie- en klimaatcrisis zijn goed geïsoleerde woningen geen luxe of een verbetering van de woning, maar een slecht geïsoleerde woning een slecht onderhouden woning.

In de wetswijziging van PvdA en GroenLinks staan twee voorstellen. Ten eerste wordt gebrekkige isolatie, zoals enkelglas en de afwezigheid van spouwmuurisolatie, aangemerkt als gebrek, net zoals de afwezigheid van schoon en stromend warm water een gebrek is. Een huurder kan namelijk bij de huurcommissie op basis van een gebrek een tijdelijke huurverlaging afdwingen, totdat het gebrek is opgelost. Tevens kunnen gemeenten via de Wet goed verhuurderschap handhaven op deze gebreken.

Ten tweede regelt de wetswijziging dat huurders van huurwoningen met een label slechter dan B een huurverlaging krijgen. De hoogte van de huurverlaging bedraagt ongeveer de kosten van het verschil met de hoogte van de energierekening van een huis met label B: via het woningwaarderingsstelsel (WWS) daalt de maximale huur van een woning met label C dan met 50 euro per maand, van label D en E met 100 euro en label F en G met 150 euro.

Huurders van woningen met slechtere labels dan energielabel B krijgen een huurverlaging die kan oplopen tot 150 euro per maand.

Het afgelopen decennium werden jaarlijks slechts 30.000 woningen van de in totaal 7,3 miljoen woningen verduurzaamd. Uit cijfers van de RVO blijkt dat met name isolatie van de slechtst geïsoleerde woningen achterblijft.

Het aantal woningen met energielabel A neemt gestaag toe, maar het aantal woningen met labels E, F en G neemt maar langzaam af. Het aandeel woningen met label G ligt al zes jaar stabiel rond de 4 procent. Ook TNO signaleert dat renovatiemaatregelen met name ten goede komen aan de ‘betere segmenten’ van de woningvoorraad.

Vooral bij huizen die particulier worden verhuurd laat de isolatie te wensen over. 19% van de particuliere huurwoningen heeft enkel glas tegenover 7% van de koopwoningen. Ruim 1 miljoen huurwoningen hebben label D of slechter, nog eens 800.000 woningen heeft label C. Met dit plan zouden dus naar schatting 1,8 miljoen huishoudens een huurkorting kunnen krijgen. Enkele honderdduizenden huurwoningen hebben een onderhoudsgebrek als gevolg van enkel glas.

Het is sociaal en groen om de huur te verlagen.

Met de Wet goed verhuurderschap van minister de Jonge worden er goede stappen gezet in het tegengaan van pervers gedrag van verhuurders. Het wordt voor gemeenten bijvoorbeeld makkelijker om te handhaven wanneer er regels worden overtreden. Echter stimuleren de regels verhuurders nog niet genoeg om hun huurders te voorzien in een fatsoenlijke woning.

Een gebrek aan isolatiemaatregelen wordt nu niet afgestraft. Een verhuurder kan de isolatie dus laten versloffen en de huurder opzadelen met een tochtige woning met hoge huurkosten, zonder dat de huurprijs wordt verlaagd als de door de minister voorgestelde regelgeving niet aangepast wordt. Daar moet verandering in komen.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten