PvdA en GroenLinks willen noodplan kinderopvang

PvdA en GroenLinks willen noodplan kinderopvang

Door Barbara Kathmann op 28 januari 2023 Delen  

Zorg dat de kinderopvang betaalbaar en daarmee toegankelijk blijft. En maak werken in de kinderopvang aantrekkelijker door lonen te verhogen. Dat zeggen GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer, bij het debat over de SZW-begroting. Met een Noodplan Kinderopvang doen zij concrete en haalbare voorstellen om dit te bereiken.

De kinderopvang is van cruciaal belang voor de samenleving. Ieder kind verdient een plek om fijn te spelen en te leren. Maar het is ook de sleutel om het personeelstekort op de arbeidsmarkt op te lossen. Eén pedagogisch medewerker zorgt er voor dat 6 tot 10 ouders aan het werk kunnen gaan.

De opvang dreigt op korte termijn vast te lopen, door stijgende prijzen en krapte. De toegankelijkheid, met name voor mensen met een kleiner inkomen, staat onder druk. En daarmee de kansengelijkheid voor kinderen ook. En als de kinderen van de politieagent, verpleegkundige, docent en bouwvakker niet naar de opvang kunnen, merken we dat als samenleving door bijvoorbeeld groepen die dicht gaan en zorg die niet geleverd wordt.

Dat moet anders. Daarom hebben we samen met GroenLinks een plan om ervoor te zorgen dat de kinderopvang op korte termijn niet vastloopt.

  1. Houd de kinderopvang betaalbaar. Ook de kinderopvang heeft last van de inflatie. Door de hogere energieprijzen en de huren, stijgen de tarieven. Voor veel ouders met een kleinere portemonnee is dit niet meer te betalen. Daarom stellen GroenLinks en PvdA voor om de vergoedingstarieven te verhogen. Deze correctie staat al op de planning, maar door deze eerder naar voren te halen, verhogen we de betaalbaarheid van de kinderopvang voor al die ouderen die al financieel in de knel komen door de stijgende prijzen.
  2. Verhoog de lonen. De lonen in de kinderopvang lopen al jaren achter. Als we mensen willen aantrekken, moeten we daar ook eerlijk voor betalen. Daarom willen GroenLinks en PvdA dat de lonen in maatschappelijke sectoren fors omhoog gaan, ook in de kinderopvang.  Samen met GroenLinks komen we bij de SZW-begroting komen we met een voorstel om de lonen te verhogen, zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid voor ouders. Daarmee zorgen we voor meer collega's op de werkvloer en verlagen we de werkdruk van het huidige personeel. Twee vliegen in één klap: we zorgen dat meer kinderen liefdevol worden opgevangen en zich kunnen ontwikkelen én dat ouders aan het werk kunnen.

Een betaalbare en gezonde kinderopvang is een kwestie van de juiste politieke keuzes maken. Wij maken die keuzes wel, en laten ook zien dat het kan.

Lees hier meer over ons noodplan voor de kinderopvang.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten