Partij van de Arbeid

 • Samen één

  Samen één

  Het is een van de grootste opdrachten van deze tijd: zorgen dat onze samenleving veiligheid en vrijheid blijft bieden aan iedereen. Dit land is samen één. 

  Bekijk de video van o.a. Diederik Samsom, Lilianne Ploumen en Ahmed Marcouch en deel de boodschap.

  Doe mee >
 • Posters

  Posters

  Speciaal voor de Dag van de Arbeid hebben we vier historische PvdA-posters opnieuw uitgebracht, op A1-formaat.

  Klik hieronder en bestel je favoriete poster. Kun je niet kiezen? Bestel ze dan gewoon meteen alle vier!

  Bestel je eigen historische poster >

Ook meerderjarige kinderen van vluchtelingen mogen nareizen

De Partij van de Arbeid is blij dat kabinet heeft besloten het nareisbeleid voor meerderjarige kinderen van vluchtelingen te versoepelen. Een ouder die naar Nederland is gevlucht mag daardoor bijvoorbeeld zowel zijn zoon van 17 als zijn dochter van 19 laten overkomen. Ik had hier bij de staatssecretaris op aangedrongen omdat net meerderjarige meisjes voorheen moederziel alleen achter moest blijven in het land van herkomst. Dat was onrechtvaardig en in de praktijk vaak ook gevaarlijk.

lees verder »

Vertrouwen in docenten bij nakijken examens

Vertrouwen in docenten bij nakijken examens

Foto Shutterstock

De eindexamens zijn niet alleen een spannende tijd voor leerlingen, maar ook voor docenten. Na het afnemen van het eindexamen gaat iedere leraar snel aan de slag om de leerling te beoordelen. Niet alleen om de leerling tijdig van de uitslag te kunnen voorzien, maar vooral ook omdat zij zelf graag willen weten hoe elke leerling het ervan afgebracht heeft. Sinds jaar en dag worden alle eindexamens ook door een tweede docent, van een andere school, nagekeken. Dit om vriendjespolitiek te voorkomen. Deze volgorde heeft nog nooit tot grote problemen geleid, ik zie dus ook niets in het voorstel om deze volgorde ineens om te draaien.

lees verder »

Eerlijke kans op een stageplek

Eerlijke kans op een stageplek

Een van de schrikbarende conclusies uit de Nationale Stagemonitor 2015 luidt dat allochtone studenten in het HBO en WO een lagere stagevergoeding krijgen en vaker moeten solliciteren voor ze een stageplek krijgen. Ahmed Marcouch en ik hebben er vandaag Kamervragen over gesteld aan de minister van Onderwijs, omdat we dit -om het zachtjes uit te drukken- een oneerlijke situatie vinden. Afkomst mag nooit een reden zijn waarom talentvolle mensen op ongelijke wijze beloond of beoordeeld worden.

lees verder »

Student en docent verdienen echte stem

Student en docent verdienen echte stem

Foto Shutterstock

Studenten en docenten maken niet alleen deel uit van het hoger onderwijs, zij zíjn het hoger onderwijs. Samen geven zij vorm en richting aan werkgroepen en opleidingen. De PvdA vindt het ontzettend belangrijk dat studenten en docenten meebeslissen over ons onderwijs. Bevlogen docenten en studenten die zich inzetten op de universiteit en hogeschool voor goed onderwijs moeten gehoord worden. Alleen als hun ideeën en adviezen meegenomen worden, is er sprake van echte medezeggenschap.

lees verder »

Doorbraak emancipatie moet plaatsvinden op werkvloer en in huiskamers

Doorbraak emancipatie moet plaatsvinden op werkvloer en in huiskamers

We zijn nog hard aan het knokken om de emancipatie van de vrouw te vervolmaken. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Vrijdag en zaterdag vindt in Rotterdam een internationale conferentie plaats op initiatief van de Partiij van de Arbeid. Sociaaldemocratische partijen uit alle continenten, verenigd in de Progressive Alliance komen samen om te praten over 'Gender Equality and Decent Work'.

lees verder »