“Ik wil lucht scheppen voor anderen”

Attje Kuiken kondigt haar vertrek uit de Tweede Kamer aan

“Ik wil lucht scheppen voor anderen”

Door Attje Kuiken op 18 augustus 2023 Delen  

Op 22 november 2006 werd ik gekozen als Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Een grote eer. 17 jaar later zijn er weer verkiezingen, op exact die datum. Voor mij is het een mooi, en symbolisch moment, om een stap terug te doen. Niet omdat het werk klaar is, maar omdat ik lucht voor anderen wil scheppen.
 
Ik vertrek daarom uit de Tweede Kamer. Een besluit dat met volle overtuiging is genomen. Natuurlijk is er weemoed, maar ik ben vooral dankbaar voor de steun die ik altijd heb gekregen en ervaren!
 
De Tweede Kamer is voor mij een van de mooist denkbare plekken om te mogen werken. Je kunt er het verschil maken, echt iets betekenen voor de samenleving en je medemensen. Dat ik, vanuit de oppositie, bijvoorbeeld het prijsplafond voor elkaar kreeg, is iets waar ik trots op ben. Al voelde ik natuurlijk ook pijn en machteloosheid, rond het Toeslagen- en Groninger gaswinningsschandaal; slachtoffers zijn toen massaal in de steek gelaten.
 
Toch kijk ik met optimisme naar de toekomst. Omdat het meer dan ooit de tijd is om de koers naar links te verleggen. Om te zorgen voor een socialer, rechtvaardiger en groener beleid. Om er als overheid weer voor de mensen te zijn, en niet andersom. Om daadkracht te tonen en oplossingen te bieden, en niet achterover te leunen en problemen door te schuiven. Om het vertrouwen in elkaar te herstellen.
 
Dat ik juist nu vertrek, is omdat ik een onvoorwaardelijk geloof heb in een verenigd links. Er staat een krachtige lijsttrekker klaar die verantwoordelijkheid durft te nemen en die de juiste man is om het vertrouwen te herstellen en de versnippering tegen te gaan. En een gevarieerde groep van talentvolle Kamerleden en fractiemedewerkers die dezelfde urgentie en strijdvaardigheid voelen. Want alleen een grote linkse beweging kan de ommezwaai bewerkstelligen.
 
In de campagne die nu is begonnen, pak ook ik mijn rol. Als de partijleider die zich de afgelopen anderhalf jaar heeft ingespannen de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks tot stand te brengen. Op naar 22 november dus. Wij zijn er klaar voor!

Reactie partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten