Door Mohammed Mohandis op 31 maart 2023 Delen
Er zijn steeds minder voorzieningen in onze steden en dorpen: zwembaden en bibliotheken vallen om, de huisartsenpost verdwijnt, bussen rijden niet meer. Als we niet ingrijpen, verdwijnen ook de sportclubs uit de buurt.
Sportverenigingen zien de toekomst somber in, omdat ze geconfronteerd worden met teruglopende ledenaantallen en een gebrek aan vrijwilligers. Het vooruitzicht van duurdere energiecontracten en de immense taak die verduurzaming is, leggen een enorme druk op de organisaties.
"Er moet nu worden ingegrepen, want de helft van de sportverenigingen dreigt te verdwijnen als het zo doorgaat."
Ondanks de grote ambities van de overheid om mensen meer te laten bewegen en gezonder te laten leven, laat het kabinet het sportbeleid op z’n beloop. Er moet nu worden ingegrepen, want de helft van de sportverenigingen dreigt te verdwijnen als het zo doorgaat.
Hoge energierekeningen en prijsstijgingen zijn een dringend probleem, maar de moeilijkheden voor sportclubs zijn structureler dan dat. Daarom lanceert de PvdA een actieplan om te voorkomen dat de sportclub het volgende slachtoffer is van het verval van de publieke voorzieningen.
In 2022 deed de PvdA, gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer, een voorstel om sportverenigingen de winter door te helpen. De noodfondsen die clubs zouden helpen, komen echter traag op gang en lijken niet voldoende.
Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) is daarom een onderzoek gestart naar alle problemen waar clubs tegenaan lopen. Wij sloten ons aan bij de sporttour en spraken honderden vrijwilligers. Aan de hand van die gesprekken en het rapport van RVVB lanceren we een actieplan waarmee we:
- Het voortbestaan van verenigingen verzekeren door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te stimuleren en de privatisering van publieke velden en gebouwen een halt toe te roepen.
- Verduurzaming van sportclubs ondersteunen en daarmee de energierekening betaalbaar houden in de toekomst.
- In de wet opnemen dat iedereen toegang moet hebben tot sport.

Berichten
Links initiatief voor aanpak graaiflatie
Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. We hebben dan ook alles in huis om een sociaal land te zijn, waar goed werk en een zeker inkomen vanzelfsprekend zijn. Maar helaas is dat…
Lees verderWie komt er op voor de flitsbezorger?
Dat maaltijd- en flitsbezorgers worden uitgebuit met een onguur verdienmodel is al langer bekend. Bedrijven doen er alles aan om fietskoeriers niet in dienst te hoeven nemen. En ze maken extra winst door mensen onder…
Lees verderVerantwoordelijkheid en graaiflatie: bouwen aan een eerlijke samenleving
Als samenleving investeren we in talloze zaken die bedrijven nodig hebben om winst te maken, zoals onderwijs, infrastructuur en veiligheid. Hoewel bijvoorbeeld het onderwijsniveau achteruit gaat, prijkt Nederland bovenaan de lijstjes van waar je het…
Lees verder