‘Onze kinderen moeten hier droog en veilig kunnen wonen’

Josh Tepper, timmerman en gemeenteraadslid in Veendam.

‘Onze kinderen moeten hier droog en veilig kunnen wonen’

Door Jan Schuurman Hess op 16 juni 2020 Delen  

Josh Tepper (39 jaar) is bouwvakker, geboren en getogen in Veendam en een trotse PvdA-er. Zijn toekomstdroom? Zekerheid, wonen, werk. Josh: “Ook mijn kinderen moeten zeker kunnen zijn van een woning, van een baan. Voor hun generatie moeten we dat doen”.

Josh Tepper ontdekte op de lagere school dat hij dyslectisch was, volgde enkele jaren speciaal onderwijs en bekwaamde zich daarna op de LTS in de bouwwereld. Vanaf zijn negentiende is hij als bouwvakker aan het werk en sinds negen jaar ’timmert’’Josh bij Gervas, een aannemer in Veendam. Bij het bedrijf werken twintig mensen, en ze kunnen daar alles aan: van het bouwen van een woning, tot het vervangen van een kozijn, of het plaatsen van een dakkapel, of een nieuw slot in de voordeur. “We doen alles, en barsten van het werk,” vertelt Josh, op maandagavond, aan het eind van zijn ‘pappadag’. “En we hebben een heel jonge ploeg, eigenlijk ben ik met mijn 39 jaar één van de oudsten. Ik ben ook leermeester voor de jonge gasten. Dat is geweldig leuk om te doen; zorgen dat het goeie vaklui worden.”

“Natuurlijk heb je de bond nodig; samen sta je sterker.”

Toen Josh op zijn negentiende wilde gaan werken, stemde zijn vader in, op één voorwaarde. “Lid worden van de vakbond, jongen.” Josh zocht dat uit: wat dat betekende de vakbond en waarom zou je daar lid van worden. Dat had hij snel door. “Natuurlijk heb je de bond nodig; samen sta je sterker.” In diezelfde periode kwam Pim Fortuyn op. Josh: “Die kale uit Rotterdam. Ik dacht wat is dat voor een rare pipo? Kijk, ik ben iemand die gauw een mening heeft; ik was het totaal niet met die man eens. Volgens mij had hij ze niet alle 24 in het kratje. In 2011 ben ik me gaan verdiepen in de politiek; ik heb me aangemeld bij de PvdA, natuurlijk.”

Voor het eerst sinds lang een timmerman in de raad.

“Dat was leuk, na een week dat ik me had aangemeld, kwam de fractievoorzitter bij me op bezoek, om kennis te maken. Dat was een hartelijk welkom. Ik heb toen gelijk een cursus lokale politiek gevolgd. In 2014 stond ik nummer 7 op de lijst bij de verkiezingen; vier jaar later kandideerde ik me als lijsttrekker, maar dat vonden ze toch niet zo’n goed idee. Uiteindelijk kwam ik wat lager op de lijst terecht, werd gepasseerd door twee mensen met voorkeurstemmen, maar sinds juni vorig jaar ben ik blij dat ik lid ben van de gemeenteraad en trots dat ik dat ben, namens de PvdA. Voor het eerst sinds lang een timmerman in de raad. Dat is mooi. Mijn opa zat ook in de gemeenteraad, in 1970. Prachtig, toch?”

Mijn papadag nemen ze me niet meer af hoor.

Josh werkt vier dagen in de week; op maandag is hij thuis en zorgt voor de kinderen van negen en vijf jaar oud. “Die dag nemen ze me niet meer af hoor. Heerlijk vind ik het. En op dinsdag ga ik weer lekker aan het werk.” Zijn toekomstdroom is eigenlijk heel overzichtelijk. Ook in Veendam is het moeilijk om aan een betaalbare woning te komen. Ook hier worden huizen opgekocht door speculanten en voor veel geld verhuurd. Gewone mensen komen er niet meer tussen.

Josh Tepper: “De toekomst is echt voor onze kinderen.Dat is van belang. Die Green Deal van Frans Timmermans, die moet natuurlijk gewoon worden gerealiseerd. Onze kinderen moeten ook hier droog en veilig kunnen wonen. En ze moeten zeker zijn dat ze later een huis hebben, en fatsoenlijk werk. Zo simpel is het eigenlijk. Die woningmarkt, dat moeten wij oppakken en beter organiseren. Zekerheid, rechtvaardigheid… daar gaat het om, in de toekomst.”

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!