Iedereen gelijke kansen, ook als het gaat om gezondheid en zorg

De toekomstdroom van Karin van der Burg, fysiotherapeute en voorzitter PvdA Leeuwarden.

Iedereen gelijke kansen, ook als het gaat om gezondheid en zorg

Door Jan Schuurman Hess op 29 april 2020 Delen  

Stiens.- Karin van der Burg (48) woont in Stiens, een dorp boven Leeuwarden, waar Pieter Jelles Troelstra opgroeide en meester Hoogeveen aan het eind van de negentiende eeuw het beroemde leesplankje van Aap, Noot, Mies bedacht. Karin is fysiotherapeute, gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker en voorzitter van de grote PvdA afdeling Leeuwarden.

Door het coronavirus heeft ze haar praktijk tijdelijk moeten sluiten; haar patiënten spreekt ze enkel nog via de telefoon of via een video verbinding. “We hebben thuis een zwaar jaar achter de rug,” vertelt Karin via de telefoon, “vorig jaar kreeg mijn man de diagnose ongeneeslijke darmkanker. Het gaat nu naar omstandigheden niet slecht, maar het is een zwaar jaar geweest. Dat merk ik nu de druk van het werk even is weggevallen.”

Je hoeft niet altijd actief te zijn, maar een politieke partij kan niet zonder leden.

Karin van der Burg groeide op in een traditioneel rood nest; haar vader en moeder waren lid van de bond, de VARA en stemden PvdA, vanzelfsprekend. “Dat was het voor mij ook. Op een bepaald moment merk je dat je bij die beweging hoort. Dat de grondbeginselen precies zijn wat je belangrijk vindt: een eerlijke samenleving met gelijke kansen voor iedereen en opkomen voor wie moeilijk voor zichzelf kan opkomen. En ik vind echt de partij kan niet zonder leden. Je hoeft niet altijd actief te zijn, maar een politieke partij kan niet zonder leden. Als lid kan je in ieder geval mee praten, mee denken en betrokken zijn.”

Karin van der Burg was al voorzitter van de PvdA afdeling in Leeuwarderadeel, die na het besluit over de gemeentelijke herindeling werd gefuseerd met de grotere afdeling Leeuwarden. Op 15 maart 2017 beleefde de landelijke PvdA de slechtste uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen ooit. Later die herfst werden er herindelingsverkiezingen georganiseerd in Groot Leeuwarden; Lutz Jacobi was de lijsttrekker… En met de mooiste campagne ooit, inclusief een levenslied van Lutz met zangeres Anneke Douma werd de kater van maart 2017 een eerste keer weg gespoeld. De PvdA werd met 11 zetels in de nieuwe gemeenteraad de absolute overwinnaar.

We hebben goede inhoudelijke activiteiten, maar ook de gezelligheid is van groot belang.

Karin werd voorzitter van de grote, nieuwe afdeling. “Het gaat goed, het is een actieve gezellige club, met een goeie mix van jongeren, mensen van middelbare leeftijd en een actieve ouderenclub, een ‘Reade Mienskip’. We hebben goede inhoudelijke activiteiten, maar ook de gezelligheid is van groot belang. We doen echt mooie dingen.”

Mijn toekomstdroom is dat gezondheid niet afhangt van je sociale status of portemonnee.

“Mijn toekomstdroom…,”zegt ze, “heeft met de zorg te maken. We kennen natuurlijk de statistieken; wie arm is, leeft acht jaar minder lang en leeft bovendien veel langer in een slechte gezondheid. Maar statistieken blijven altijd abstract. Wij maken het nu van twee kanten mee. Eerst… als fysiotherapeut weet ik dat wie fysiotherapie nodig heeft, zich extra moet extra verzekeren. Dat is voor teveel mensen niet weggelegd. Dat vind ik al vreselijk maar nu we zelf veel in het ziekenhuis komen, zien we het ook van de andere kant, als patiënt. Echt, wie het minder heeft, arm is, zeker in deze omstandigheden, heeft veel minder kans dan wie rijk is. Wie hard geraakt wordt in de gezondheid en arm is, komt nog verder in financiële problemen… Dus mijn toekomstdroom voor ons allemaal is dat gezondheid niet afhangt van je sociale status of portemonnee en dat gezondheidszorg gelijk is voor iedereen, bereikbaar voor iedereen. Iedereen gelijke kansen, ook als het gaat om gezondheid en zorg.”

Delen:

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte