150 euro huurverhoging?

Dat voorkom je alleen met een wet

150 euro huurverhoging?

Door Henk Nijboer op 11 juni 2020 Delen  

Huisjesmelkers maken schaamteloos misbruik van de woningnood. Want als huurder kun je geen kant op.

Huurverhogingen van 150 euro komen steeds vaker voor. Daar komt wat mij betreft een einde aan.

Het verhaal zal je bekend voorkomen. Voor de coronacrisis stond je achter de bar, maar sinds een paar weken ben je baan en inkomen kwijt. Je woont bescheiden, in een flatje met twee kamers. Voor de crisis was de huur eigenlijk al net boven je budget, maar je was blij dat je tenminste iets kon vinden.

En dan ineens dreigt het ondenkbare: je kunt de huur niet meer betalen.

Vrienden wonen namelijk nog bij hun ouders, of logeren ergens op de bank. En dan ineens dreigt het ondenkbare: je kunt de huur niet meer betalen. Want je huurbaas weet: voor jou tien anderen. En dus valt als klap op de vuurpijl een huurverhoging van 150 euro op de mat. Normaal al onbetaalbaar, nu helemaal.

Het overkomt jaarlijks duizenden huurders. Want in de vrije sector ben je vogelvrij, en mogen huisjesmelkers vragen wat ze willen. Maar je woning is geen stapel stenen die je inruilt als de huur te hoog wordt.

Het is een thuis.

Het is een thuis. Je hebt er maanden naar gezocht. Je hebt vrienden  dichtbij wonen, kent de lokale winkeliers. Misschien ben je wel afhankelijk van de zorg van familie die dichtbij woont. Dan wil je zeker zijn dat je volgend jaar de huur nog kunt betalen.

Huisjesmelkers verdienen nu fors aan de woningnood. Steeds meer mensen zijn inmiddels de helft van wat ze verdienen kwijt aan huur. Daar moet  een einde aan komen. Het is tijd dat we huurders gaan beschermen.

Het kabinet verknoeit de Volkshuisvesting.

Het kabinet verknoeit de Volkshuisvesting. Minister Ollongren wordt geprezen door de vastgoedlobby. Haar voorstellen gaan zelfs Vastgoedbeleggers niet ver genoeg! Daarom dien ik vandaag een initiatiefwet in. De wet maximeert de jaarlijkse huurstijging op de inflatie plus 1 procent. Daarmee voorkomen we dat de huren door het dak stijgen.

Laat de woningnood geen verdienmodel zijn voor huisjesmelkers en beleggers. Wat mij betreft behoren huurstijgingen van 150 euro voortaan tot het verleden.

Lees hier de initiatiefwet.

woning

Zeker zijn van een fijne woning