Mei Li Vos

Mei Li Vos

Tweede Kamerlid

ZZP'ers, Marktwerking, Kansspelbeleid, Wetenschapsbeleid

ZZP'er: gewoon een vrije keuze voor een manier van werken

ZZP'er: gewoon een vrije keuze voor een manier van werken

Foto Flickr/ Jeroen van Lieshout

Wij willen dat de kostenverschillen tussen zzp-ers en werknemers kleiner worden. Niet door te morrelen aan de zelfstandigenaftrek of andere fiscale voordelen van zzp-ers. Wel door een werknemerskorting in de loonbelasting in te voeren. Dan bereiken we dat de keuze tussen werknemerschap en zzp-schap niet een kwestie van geld wordt, maar gewoon een vrije keuze voor een manier van werken.

Dit schrijf ik met Ed Groot in een opiniestuk dat vanochtend in de Volkskrant is verschenen. 

lees verder »

Minder gedoe voor zzp'er

Minder gedoe voor zzp'er

Foto Flickr / PvdA

Het is goed dat er nu eindelijk echt werk wordt gemaakt van de regeldruk van zzp'ers. In plaats van de Beschikking Geen Loonheffing (BGL) waarbij zzp'ers met extra administratieve lasten worden opgezadeld, heeft staatssecretaris Wiebes nieuwe plannen gemaakt. Daar kan ik mij zeer in vinden. Want niet alleen wordt werken voor zzp'ers eenvoudiger, ook komt de verantwoordelijkheid voor misstanden te liggen waar die hoort. Niet langer de zzp'er is dan verantwoordelijk, maar de opdrachtgever.

lees verder »

Stop met de flexcontracten, verenig je

In 2002 gaf ik de moed op om nog te proberen een nieuw contract bij de UvA te krijgen. Het was een bizar toeval, maar op de dag dat mijn vader stierf stuurde de UvA mij een brief dat mijn contract niet werd verlengd. Het jaar ervoor was ik nog gepromoveerd, ik vond lesgeven fantastisch, had er lol in om derde geldstroom projecten binnen te halen en voelde me, net als vele collega's gewoon trots dat ik bij de Universiteit van Amsterdam mocht werken. Maar ik baalde van de eindeloze stoet contracten, urenbriefjes bij louche uitzendbureaus en de permanente onzekerheid over m'n inkomen. Mij werd uitgelegd dat vaste contracten er gewoon niet inzaten, er was te weinig geld en de studentenaantallen te onzeker. Vandaar. En succes he.

Lees mijn opiniestuk verder op FOLIA >

Grootbedrijf moet zzp’ers en mkb’ers op tijd betalen

Grootbedrijf moet zzp’ers en mkb’ers op tijd betalen

 Foto Flickr / PvdA

Veel kleine ondernemers hebben problemen omdat grote bedrijven hen niet op tijd betalen voor hun diensten of producten. De grotere bedrijven maken gebruik van het recht van de sterkste, de zzp’er of mkb’er zal toch niet klagen. Ik ben geïnteresseerd in ervaringen in de praktijk. Heeft u ervaring met het overschrijden van betaaltermijnen, of klachten over extreme betalingsvoorwaarden? Mail mij dan op: zzp@pvda.nl.

lees verder »

Docent en onderzoeker verdienen zekerheid

Docent en onderzoeker verdienen zekerheid

 Foto Flickr/ NTNU

Als promovendus en docent op de UvA heb ik ervaren wat het met onderzoekers doet dat zij telkens moeten vechten voor een nieuw contract. Dat je een nieuw academisch jaar of onderzoek ingaat, niet wetend of je er na twee blokken of in de volgende onderzoeksfase nog bent. Drie kwart van het overig wetenschappelijk personeel (vooral postdocs) heeft een flexcontract. Dat zijn er echt veel te veel. De onzekerheid die hier mee samen gaat is slopend voor al die docenten en onderzoekers die niet weten hoe lang ze nog een baan hebben en zorgt voor slechter onderzoek.

lees verder »