Mei Li Vos

Mei Li Vos

Tweede Kamerlid

Consumenten, ZZP
Staatsdeelnemingen en kansspelbeleid

Aanpak schijnzelfstandigheid kan beter

Dit kabinet maakt werk van de aanpak van schijnconstructies, en dat is goed. Neem bijvoorbeeld TNT Express, dat vorige week aankondigde honderden medewerkers te ontslaan om het werk vervolgens door zelfstandigen te laten doen. Ik wil niet dat een bedrijf op die manier reorganiseert en daarom heb ik samen met Mariëtte Hamer, die zich bezighoudt met het tegengaan van schijnconstructies, hierover Kamervragen gesteld. Tegelijk zie ik dat andere zzp’ers, bijvoorbeeld in de zorg, tussen wal en schip vallen. Voor deze zzp’ers willen wij dat er snel een oplossing komt.

lees verder »

Laat zzp’ers in de zorg hun werk doen

Zzp’ers moeten in de zorg kunnen blijven werken. Ik roep de Belastingdienst daarom op om de zogenoemde ‘VAR WUO verklaring’, die nodig is om als zelfstandige werkzaam te zijn, te blijven toekennen aan zzp’ers in de zorg. Hierdoor kunnen duizenden hulpverleners hun belangrijke werk voortzetten en duizenden patiënten hun vertrouwde hulpverlener houden.

lees verder »

Zelfstandigen zonder poen?

Het afgelopen jaar zijn er 150.000 zelfstandigen bij gekomen, grotendeels zonder personeel. Zzp’ers dus. Volgens De Kamer van Koophandel, die deze cijfers bekendmaakte, bestaat er veel verborgen werkloosheid onder de zzp’ers en verdient een kwart van hen erg weinig. Zeker tien procent van de zzp'ers werkt onder bijstandsniveau. Vooral veel ouderen die na ontslag als zelfstandige zijn gaan werken hebben een laag inkomen. Dat baart zorgen.

lees verder »

Plannen gokzender niet verstandig

Plannen gokzender niet verstandig

Foto Flickr / maorix

De PvdA heeft het nieuws dat televisiemaatschappij SBS een gokzender wil opzetten met kritische blik ontvangen. Aanbod schept vraag en een gokzender op tv is laagdrempelig en zal ongetwijfeld tot meer gokken leiden. Dit vind ik een zorgwekkende ontwikkeling. Daarom heb ik de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd. Het voorkomen van gokverslaving moet centraal staan in ons kansspelbeleid. Het toestaan van tv-reclame voor (online) gokken is dan ook niet verstandig. Ik wil graag weten of de staatssecretaris van plan is om actie te ondernemen.

lees verder »