Mei Li Vos

Mei Li Vos

Tweede Kamerlid

ZZP'ers, Marktwerking, Kansspelbeleid, Wetenschapsbeleid

Betere afspraken maken voor franchise-ondernemers

Betere afspraken maken voor franchise-ondernemers

 Foto Flickr / PvdA

De PvdA wil de positie van de duizenden franchise-ondernemers in Nederland verbeteren. Ik zou het goed vinden als er heldere afspraken komen over wat wel en niet kan en mag bij franchising. Dan weten franchisenemers waar ze aan toe zijn en kunnen zij beter hun werk doen. Dat is niet alleen voor henzelf belangrijk, maar ook voor de rest van Nederland: franchises bezorgen vele Nederlanders een baan.

lees verder »

Aanpak schijnzelfstandigheid kan beter

Dit kabinet maakt werk van de aanpak van schijnconstructies, en dat is goed. Neem bijvoorbeeld TNT Express, dat vorige week aankondigde honderden medewerkers te ontslaan om het werk vervolgens door zelfstandigen te laten doen. Ik wil niet dat een bedrijf op die manier reorganiseert en daarom heb ik samen met Mariëtte Hamer, die zich bezighoudt met het tegengaan van schijnconstructies, hierover Kamervragen gesteld. Tegelijk zie ik dat andere zzp’ers, bijvoorbeeld in de zorg, tussen wal en schip vallen. Voor deze zzp’ers willen wij dat er snel een oplossing komt.

lees verder »

Laat zzp’ers in de zorg hun werk doen

Zzp’ers moeten in de zorg kunnen blijven werken. Ik roep de Belastingdienst daarom op om de zogenoemde ‘VAR WUO verklaring’, die nodig is om als zelfstandige werkzaam te zijn, te blijven toekennen aan zzp’ers in de zorg. Hierdoor kunnen duizenden hulpverleners hun belangrijke werk voortzetten en duizenden patiënten hun vertrouwde hulpverlener houden.

lees verder »

Zelfstandigen zonder poen?

Het afgelopen jaar zijn er 150.000 zelfstandigen bij gekomen, grotendeels zonder personeel. Zzp’ers dus. Volgens De Kamer van Koophandel, die deze cijfers bekendmaakte, bestaat er veel verborgen werkloosheid onder de zzp’ers en verdient een kwart van hen erg weinig. Zeker tien procent van de zzp'ers werkt onder bijstandsniveau. Vooral veel ouderen die na ontslag als zelfstandige zijn gaan werken hebben een laag inkomen. Dat baart zorgen.

lees verder »