Mei Li Vos

Mei Li Vos

Tweede Kamerlid

ZZP'ers, Marktwerking, Kansspelbeleid, Wetenschapsbeleid

Zorgen over eigen bedrijf naast arbeidsongeschiktheidsuitkering

Fractiegenoot Grace Tanamal en ik zijn geschrokken over het bericht dat een Rotterdamse vrouw met een arbeidsongeschiktheidsuitkering eerst gestimuleerd werd door het UWV om als zelfstandige te beginnen, maar vervolgens gebrekkig werd voorgelicht. Hierdoor werd zij geconfronteerd met forse naheffingen. Wij hebben de minister van Sociale Zaken gevraagd of dit een incident betreft of dat het UWV vaak vergelijkbare klachten krijgt. Daarnaast willen we weten wat hij eraan gaat doen om zulke gevallen in de toekomst te voorkomen.

lees verder »

Betere afspraken maken voor franchise-ondernemers

De PvdA wil de positie van de duizenden franchise-ondernemers in Nederland verbeteren. Ik zou het goed vinden als er heldere afspraken komen over wat wel en niet kan en mag bij franchising. Dan weten franchisenemers waar ze aan toe zijn en kunnen zij beter hun werk doen. Dat is niet alleen voor henzelf belangrijk, maar ook voor de rest van Nederland: franchises bezorgen vele Nederlanders een baan.

lees verder »

Aanpak schijnzelfstandigheid kan beter

Dit kabinet maakt werk van de aanpak van schijnconstructies, en dat is goed. Neem bijvoorbeeld TNT Express, dat vorige week aankondigde honderden medewerkers te ontslaan om het werk vervolgens door zelfstandigen te laten doen. Ik wil niet dat een bedrijf op die manier reorganiseert en daarom heb ik samen met MariĆ«tte Hamer, die zich bezighoudt met het tegengaan van schijnconstructies, hierover Kamervragen gesteld. Tegelijk zie ik dat andere zzp’ers, bijvoorbeeld in de zorg, tussen wal en schip vallen. Voor deze zzp’ers willen wij dat er snel een oplossing komt.

lees verder »