Doorzetter en uitgesproken sociaaldemocraat

In Memoriam Harry van den Bergh - doorzetter en uitgesproken sociaaldemocraat.

Doorzetter en uitgesproken sociaaldemocraat

Afgelopen vrijdag overleed onverwachts Harry van den Bergh, oud Internationaal Secretaris van de PvdA, voormalig Tweede Kamerlid en oud gemeenteraadslid in Amstelveen.

Wij zijn zeer aangeslagen door dit trieste nieuws. Harry verdiende zijn eerste strepen in de politiek als Internationaal Secretaris in welke hoedanigheid hij vooral indruk maakte als strijder tegen dictaturen in Europa en elders. Daarna, als lid van de Tweede Kamer, maakte hij naam als defensie expert die de lijnen uitzette voor de fractie. In de Raad van Europa trad hij op als mensenrechten verdediger pur sang. Hij was een Midden Oosten expert en tot op het laatst probeerde hij de dialoog tussen Israëli’s en Palestijnen te versterken. Hij was een politicus van de grote dossiers maar tegelijk nooit te beroerd om in de knel geraakte burgers te helpen. Ook na zijn afscheid als parlementariër bleef hij zich binnen (en buiten) de partij inzetten voor wat hij noemde een verantwoordelijk sociaaldemocratisch defensie beleid. Harry was en bleef, ondanks zijn succesvolle ondernemerschap, een politiek dier. Hij miste het werk in de schijnwerper. Het verbaasde zijn omgeving dan ook niet toe hij een comeback maakte als gemeenteraadslid in Amstelveen.

Harry is het beste te omschrijven als een uitgesproken en hartstochtelijk politicus die van zijn hart geen moordkuil maakte. Wij hebben beiden als fractiemedewerkers voor Harry gewerkt. Hij stond aan de wieg van onze politieke carrières. Als mentor en leermeester. Als chef die stimuleerde en ons de ruimte gaf. Ook al scheidden onze wegen, we zijn altijd in contact gebleven. Zijn adviezen en zijn steun hebben veel betekend.

Hij was een doorzetter. Dol op fietsen. Met van Agt bijvoorbeeld. Maar hij was ook de ontspannen sigaarroker waar je mee kon lachen en huilen.

Harry was zeer loyaal naar de mensen om hem heen. Maar dat niet alleen. Hij bleef trouw aan de sociaaldemocratie en aan zijn partij. Dat ging hem niet altijd even gemakkelijk af- hij kon uitgesproken kritisch zijn – en de breuk in zijn politieke leven bleef hem pijn doen. Maar op of overstappen? Nooit van zijn leven. En stilzitten ook niet. Zo was hij tien jaar lang als voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland een zeer herkenbare belangenbehartiger van  ontheemde mensen.

Een markante PvdA politicus is niet meer. Wij zullen hem zeer missen. Wij wensen zijn kinderen veel sterkte. Zij verliezen hun vader op een onverwacht moment terwijl de Coronacrisis overal om zich heen grijpt.

Bert Koenders

Jan Marinus Wiersma

Delen: