Adem uit Zwijndrecht

Adem uit Zwijndrecht

Blow jij? Heb je een strafblad?

“6 jaar geleden studeerde ik in Tilburg en was ik op zoek naar een studentenwoning samen met twee van mijn klasgenotes. Toen wij eenmaal een woning hadden gevonden werden wij door de eigenaar uitgenodigd om het huurcontract, wat we al eerder hebben gezien, te ondertekenen. Op eerste gezicht een hele vriendelijke man en terwijl de dames als eerste contract mochten ondertekenen hadden we het over koetjes en kalfjes. Maar dan.. Toen ik aan de beurt was hield hij het huurcontract nog even vast en keek hij mij strak in de ogen aan en vroeg: "blow jij?" Ik was enorm verbaasd, maar dacht niet meteen aan racisme maar dat hij dit vast aan alle mannelijke bewoners vraagt. Dus ik gaf heel ongemakkelijk aan dat ik niet blowde. Vervolgens vroeg hij of ik een strafblad had. Wederom was ik verbaasd en ditmaal begonnen de dames te protesteren. Hij gaf aan dat dit vaak voorkomt bij mensen zoals ik. Mijn verbazing veranderde al gauw in schaamte, schaamte dat de dames dit mee moesten maken.

Twee dingen werden mij door dit voorval heel duidelijk. De eerste is, en hier word ik altijd droevig van, is dat ongeacht of ik hoog of laag opgeleid ben, of ik hier jaren woon en vloeiend Nederlands spreek en in wat voor sociale kring ik mij begeef, ik zal altijd door sommige beoordeeld worden puur op basis van mijn huidskleur. Daartegenover staan die twee dames die voor mij opkwamen symbool voor de 'stille meerderheid'. Pas als de stille meerderheid niet meer wegkijkt voor racisme en discriminatie en naast ons komt staan in de strijd tegen racisme, pas dan kunnen we het verslaan. Dan mijn voorstel: Het thema racisme moet een vaste plek in het onderwijs krijgen, op alle niveaus.

Discriminatie en racisme zit in de hoofden en harten van mensen. Wil je dat veranderen, dan moet je ermee aan de slag. Het onderwijs moet daar actief bij helpen.

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee