Zo veel meer dan een M’etje of een V’tje

Zo veel meer dan een M’etje of een V’tje

Door Songül Mutluer op 28 september 2022 Delen  

In Nederland zou je moeten kunnen zijn wie je wil zijn, ongeacht je geloof, geslacht, genderidentiteit en geaardheid.

Daarom steunen wij de Transgenderwet, waar deze week over gedebatteerd wordt. Deze stelt dat personen hun geslachtsvermelding in hun paspoort onder vereenvoudigde voorwaarden kunnen wijzigen. Dit biedt een toegankelijke uitkomst voor mensen bij wie het geslacht niet overeenkomt met hoe ze zich voelen. Hun paspoort reflecteert wie ze zijn, het bevestigd hun identiteit. Het gaat om zo veel meer dan een M’etje of een V’tje.

Met deze wet zorgen we ervoor dat trans- en intersekse personen het zelfbeschikkingsrecht krijgen om te bepalen wat hun genderidentiteit is. En dat deze groep de erkenning krijgt die het verdient. Op deze manier zetten we een belangrijke stap richting een inclusieve en geëmancipeerde samenleving met gelijke behandeling voor iedereen, ongeacht geslachtskenmerken, genderidentiteit of genderexpressie.

Met de Transgenderwet krijgen trans- en intersekse personen het recht om te bepalen wie ze zijn.

Tegen transgender personen zeggen we: jij weet het beste wie je bent en je hebt de vrijheid om dat te kunnen zijn. Daar hoeft geen deskundige groen licht voor te geven, want diezelfde deskundigen geven aan “ja, wie ben ik eigenlijk om iemand te vertellen wie zij zijn?”.

De PvdA accepteert niet dat er schijntegenstellingen worden opgeroepen. En al helemaal niet dat er kwetsende beelden worden opgeroepen die uitsluiting of nog erger, agressie jegens vooral transvrouwen kunnen aanjagen. Dat hoort niet en past niet in de afspraak: iedereen hoort erbij.

Jij weet het beste wie je bent en je hebt de vrijheid om dat te kunnen zijn.

We hebben de kans om een volgende stap te zetten om transpersonen volwaardig onderdeel te laten zijn van onze samenleving. Laat deze wetswijziging de emancipatie en positie van transpersonen verder brengen, het gesprek open, eerlijk en respectvol laten verlopen en er uiteindelijk voor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!