Door Lenna Vromans op 7 juli 2022 Delen  

“Ik heb altijd een koffer klaarstaan voor het geval ik opgepakt word. Iedere dag dat ik mijn ogen open en niet in de cel zit, is winst.”

Onze zusterpartij in Turkije, de HDP, vreest voor haar voortbestaan. Niet omdat ze zetels verliezen, er slecht voorstaan in de peilingen of schandalen aan hun broek hebben hangen. Het tegenovergestelde: Ze worden té groot en té populair voor het autoritaire regime van president Erdoğan. Als gevolg hiervan leven de partijleden en politici al jarenlang onder permanente druk, dreiging en intimidatie. Duizenden politici en sympathisanten van de HDP zitten zonder enige vorm van proces in de gevangenis. Erdoğan wil nu via het Hooggerechtshof de partij formeel laten ontbinden.

Afgelopen weekend bezocht ik het vijfde en mogelijk laatste HDP congres in Ankara. Ik werd vergezeld door PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten, die namens de S&D fractie in het Europees Parlement aanwezig was. Samen met andere vertegenwoordigers van onze Europese sociaaldemocratische familie en van linkse partijen wereldwijd, lieten wij onze solidariteit blijken. Wij mogen nooit accepteren dat mensen zonder enige vorm van proces de cel in worden gegooid! Enkel en alleen omdat zij strijden voor gelijke rechten, naleving van internationale mensenrechtenverdragen en opkomen voor minderheden. 

Voorafgaand aan het congres sprak ik uitgebreid met Feleknas Uca – een voormalig Europees parlementslid voor Duitsland die sinds 2015 politiek actief is voor de HDP. Ze vertelde me dat ze iedere ochtend om 05:00 wakker wordt; het tijdstip waarop de Turkse politie doorgaans mensen van hun bed licht. Ze heeft altijd een koffertje klaarstaan, voor het geval ze (weer) opgepakt wordt. Ze ziet zichzelf echter nog als één van “The lucky ones.” Andere partijgenoten zitten al jarenlang vast, ondergaan martelingen en moeten leven met de wetenschap dat hun familie wordt bedreigd en onderdrukt. 

En toch blijft zij hoopvol – zoals vele anderen die wij spraken. Ook al wordt de HDP binnenkort mogelijk gedwongen opgedoekt; zij zullen hun rug rechthouden. Zij komen terug met een nieuwe partij en strijden verder tégen het autoritaire regime van Erdoğan, en vóór een seculier en democratisch Turkije. 

Aan sociaaldemocraten in het Nederlandse parlement en in Europa de plicht om hier doorlopend aandacht voor te vragen. Wij moeten ons tegen dit onrecht blijven uitspreken én (inter)nationale maatregelen nemen om onze Turkse vrienden te steunen. Want zolang zij niet in vrijheid onze gedeelde politieke waarden kunnen uiten, is niemand daadwerkelijk vrij.

Lenna Vromans (1988) is Internationaal Secretaris van de Partij van de Arbeid (PvdA).
Zij bezocht op 3 juli 2022 het partijcongres van zusterpartij Democratische Partij van de Volkeren (HDP) in Ankara, Turkije.

Delen:

Word lid van onze partij!

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!