Acties Poetin bedreiging voor de veiligheid in Europa

Acties Poetin bedreiging voor de veiligheid in Europa

Door Kati Piri op 22 februari 2022 Delen  

Met een lange speech op nationale tv kondigde Poetin de invasie van Oekraïne aan.

Hij ontkende in die speech het bestaansrecht van Oekraïne. Van het recht van de Oekraïners om in vrijheid en democratie hun eigen toekomst vorm te geven. Van het internationaal recht dat de afgelopen decennia de vrede in Europa heeft bewaard. Dat is onacceptabel, en dit vraagt om een stevige reactie.

Inmiddels is Poetin’s leger Oekraïne ingetrokken. Na zijn eerdere inmenging in Georgië en de Krim toont Rusland weer geen enkel respect voor de autonomie van andere landen of de afspraken waar Rusland zich in het verleden aan heeft gecommitteerd. Dat maakt dit tot een dag die we ons nog lang zullen herinneren. Vanwege de gevolgen voor de veiligheid in Europa en de gevolgen voor de economie.

Poetin ontkent het bestaansrecht van Oekraïne. Dat is onacceptabel.

Wat de PvdA betreft liggen alle sancties nu op tafel. Dan denk ik aan sancties zoals het stilleggen van het betaalverkeer met Rusland, het bevriezen van bankrekeningen en inbeslagneming van huizen van Russische oligarchen in steden als Londen, Parijs en Amsterdam, reisbeperkingen en het stoppen met de aanleg van de NordstreamII pijpleiding. Ik ga de regering oproepen vandaag nog samen met de Europese Unie met een stevig en eensgezind eerste sanctiepakket te komen, om Poetin te laten zien dat hij hier niet mee weg komt

Wat de PvdA betreft liggen alle sancties nu op tafel.

Daarnaast zullen er - ook zonder economische sancties - zware gevolgen zijn voor de Nederlandse economie. Veel Nederlanders maken zich daar terecht zorgen over. Ik wil daarom ook van de regering weten of er een analyse gemaakt is van de impact van een oorlog, welke scenario’s er klaar liggen om die gevolgen op te vangen en die scenario’s zo snel mogelijk met de Kamer te delen zodat we daar over kunnen debatteren.

Het is nu zaak te laten zien aan Poetin dat hij hier niet mee weg komt.

De acties van Poetin zijn een ongekende schending van het internationaal recht. Een bedreiging voor vrijheid en democratie in grote delen van Europa. Het is nu zaak te laten zien aan Poetin dat hij hier niet mee weg komt.

Delen: