Op zondag gratis naar het museum

Op zondag gratis naar het museum

Door Lodewijk Asscher op 27 november 2019 Delen  

Soms word je op slag verliefd op een kunstwerk in een museum. Kinderen die voor de Nachtwacht staan met open mond.

Britse onderzoekers ontdekten dat het zien van een mooi schilderij hetzelfde in mensen losmaakt als het in de ogen kijken van een geliefde. Zo gelukkig kan kunst je maken. Het maakt van een museum een magische plek.

Het is een plek waar nieuwe werelden voor je open gaan.

Het is een plek waar een bepaald kunstwerk je blik kan grijpen. Het is een plek waar nieuwe werelden voor je open gaan en je kan leren; over oude beschavingen, natuur of wetenschap. Het is de plek waar ons cultureel erfgoed wordt gekoesterd en wordt doorgegeven. Het is een plek die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.

Die musea en hun collectie zijn van ons allemaal.

Iedere week genieten in dit land duizenden kinderen en volwassen van al het moois dat onze rijksmusea te bieden hebben. Die musea en hun collectie zijn van ons allemaal. Maar de toegangsprijzen zijn voor veel mensen toch een behoorlijke drempel. Zeker als je toch al weinig geld hebt. Dan zit een bezoekje aan een museum met het hele gezin er vaak niet in.

In steden als Parijs doen ze dat al langer.

Wat mij betreft moet iedereen in Nederland kunnen genieten van de cultuurschatten die wij met elkaar bezitten. Vandaag stemt de Kamer over een voorstel – van D66, GroenLinks en mijzelf – om rijksmusea één dag per maand gratis toegankelijk te maken. In steden als Parijs doen ze dat al langer.

Ik hoop vandaag tijdens de stemming op een meerderheid. Dus deel dit bericht en laat je horen als je ook één dag per maand wil waarop al dat moois voor iedereen te bezichtigen is.

Één dag waarop iedereen de mogelijkheid heeft te genieten van al dat moois. Om verliefd te worden op dat ene kunstwerk dat jou op slag raakt. Ongeacht de dikte van je portemonnee.

Update: De motie heeft de meerderheid van de stemmen gekregen en zodoende is de motie een feit.

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!