Ledenreferendum PvdA en GroenLinks over samenwerking Europa

Ledenreferendum PvdA en GroenLinks over samenwerking Europa

De partijbesturen van GroenLinks en de PvdA stellen de leden voor om samen mee te doen aan de Europese verkiezingen van 2024. Partijleden kunnen van 4 t/m 13 december stemmen over de vraag of er één gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma moet komen.

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week houdt ons nog volop bezig. We blijven ons inzetten voor de rechtsstaat, gelijkwaardigheid en de bestrijding van armoede. En we zullen er alles aan doen om klimaatverandering ambitieus én rechtvaardig aan te pakken.

Bijna 4000 mensen werden afgelopen week lid van GroenLinks of de PvdA. De energie om de schouders er samen onder te zetten, is op veel plekken voelbaar.

Een sterk en verenigd geluid in Europa

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen nog geen twee weken achter ons liggen, moeten we ook alweer aan de slag met de voorbereidingen op de Europese verkiezingen. We zien dat de invloed van radicaal-rechtse partijen ook daar toeneemt. Op donderdag 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Deze verkiezingen geven ons de kans om te laten zien dat GroenLinks en de PvdA verder bouwen aan een sterk en verenigd geluid.

Daarom schrijft het partijbestuur een referendum uit. Hierbij leggen we onze leden de volgende vraag voor:

Ben je voor of tegen een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de PvdA en GroenLinks bij de verkiezingen voor het Europees Parlement?

De standpunten van GroenLinks-PvdA zullen na de verkiezingen ingebracht worden in twee Europese fracties: de Groenen/EFA en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Europarlementariërs zullen zich verdelen over beide Europese fracties.

We hopen dat zoveel mogelijk leden hun stem uitbrengen. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld op de vraag hoe GroenLinks en de PvdA na de verkiezingen in het Europees Parlement zullen samenwerken.

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Doneer voor een sterk geluid

Samen voor een sociaal, groen, en eerlijk Nederland

Ja, ik draag bij!