Ieder kind telt mee

Ieder kind telt mee

Door Hans Spekman op 20 april 2010 Delen  

In een rapport over sociale uitsluiting bij kinderen concludeert het SCP dat een kwart van de kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin niet participeren in onze maatschappij. Ik ben al sinds 2007 bezig om de problemen van deze kinderen in kaart te brengen en aan te pakken. Er is al het nodige bereikt, maar dit rapport laat zien dat de nood voor dit onderwerp nog steeds hoog is.

Het rapport concludeert dat ongeveer 61.000 kinderen sociaal uitgesloten zijn. Ze zitten niet op een sport en ze vieren nooit hun verjaardag. Daardoor worden ze nauwelijks bij hun vriendjes thuis uitgenodigd en doen zo belangrijke vaardigheden niet op. In 2007 heb ik namens de Partij van de Arbeid het initiatief genomen om armoede en sociale uitsluiting van kinderen op de politieke agenda te krijgen met het initiatief: ‘Alle kinderen een goede start’. De kern van dit verhaal is dat wij niet accepteren dat er kinderen langs de kant blijven staan. Zeker niet als dit het gevolg is van een tekort aan geld.

Er is sinds 2007 mede dankzij dit initiatief al veel gebeurd. Er is 80 miljoen vrijgemaakt om deze kinderen te steunen en  maatschappelijke organisaties zoals het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en de Stichting Leergeld hebben zich intensief ingezet voor deze kinderen. Daarnaast zijn er veel gemeenten die dit probleem tot een prioriteit hebben gemaakt. Ik ken in mijn omgeving al een paar kinderen die nooit konden sporten omdat er thuis het geld niet voor was, maar nu wel. De ene voetbalt en de ander zit op atletiek. Ze zijn gelukkig, ze doen mee en hebben plezier.

Het SCP rapport laat zien dat er nog veel moet gebeuren. In het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid wordt er dan ook expliciet aandacht besteed aan dit onderwerp. Door in te zetten op armoedebestrijding en schuldhulpverlening moet het mogelijk worden deze kinderen weer mee te laten doen.

Voor mij telt ieder kind. Tot het laatste kind ook zijn hobby wordt gegund, blijf ik zoeken naar de goede voorbeelden, van overal in het land, die bewijzen dat het kan. En waar het nodig is, zal ik voorstellen doen hoe het anders moet.

 

 

Delen: