Met wapenstilstand, nu werken aan structurele oplossingen Israelisch-Palestijns conflict

Met wapenstilstand, nu werken aan structurele oplossingen Israelisch-Palestijns conflict

Door Kati Piri op 24 mei 2021 Delen  

Er is een staakt-het-vuren bereikt tussen Israel en Hamas.

Een zeer welkome stap. In elf dagen tijd vielen er veel - vooral Palestijnse - burgerslachtoffers, liggen huizen in puin en leefden mensen aan beide kanten in grote angst. Met de verschrikkelijke beelden nog op het netvlies, is er nu alles aan gelegen het geweld niet weer op te laten laaien, humanitaire hulp te bieden aan de slachtoffers in Gaza, en om de grondoorzaken van het conflict aan te pakken.

Het Israelisch-Palestijns conflict sleept zich al decennia voort.

Het Israelisch-Palestijns conflict sleept zich al decennia voort. De afgelopen weken hebben nog maar eens aangetoond dat de status-quo van meer dan 50 jaar illegale bezetting onhoudbaar is.

In de debatten met premier Rutte en minister Blok heb ik aangegeven dat de PvdA pal staat voor het bestaansrecht van Israel. Maar ook de Palestijnen hebben recht op een eigen staat. Het vredesproces bevindt zich al sinds de jaren '90 in een comateuze toestand en helaas is de situatie voor veel Palestijnen - in Israel, in de bezette gebieden en in Gaza - onder de regeringen Netanyahu nog verder verslechterd.

Wij steunen de Israeli’s en Palestijnen die in vrede en veiligheid naast en met elkaar willen leven.

De aanleiding van het recente geweld, waren de huisuitzettingen in Oost-Jeruzalem, de inval in de Al Aqsa moskee tijdens de Ramadan, de nederzettingenpolitiek en de afgeblazen verkiezingen in Palestina. Deze gebeurtenissen zijn natuurlijk geen enkele rechtvaardiging voor de raketaanvallen van Hamas, die wij veroordelen. Maar als de onderliggende oorzaken van het conflict niet worden aangepakt, is het wachten op de volgende escalatie.

Het is nu dan ook van belang om:

  • In te zetten op een blijvend staakt-het-vuren, zodat nog meer leed wordt voorkomen;
  • De bezetting van Palestijns gebied, inclusief de blokkade van Gaza, moet worden beëindigd;
  • Druk te zetten op de Palestijnse Autoriteit om zo snel mogelijk democratische verkiezingen te organiseren. De laatste keer was al ruim 15 jaar geleden;
  • Beide partijen verantwoordelijk te houden voor schendingen van het international recht, en indien deze voortduren, in Europees verband te komen met maatregelen.

Antisemitisme en moslimhaat hebben geen plaats in onze samenleving.

Het is begrijpelijk dat de situatie in het Midden-Oosten de gemoederen ook in ons land hoog doen oplopen. Maar op geen enkele wijze mogen wij haat tegenover joodse of islamitische Nederlanders daarbij tolereren. Antisemitisme en moslimhaat hebben geen plaats in onze samenleving.

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Word actief in ons landelijke bel-team.

Doe mee