Een herstelplan voor Nederland ná de crisis

Een herstelplan voor Nederland ná de crisis

Door Lilianne Ploumen op 3 maart 2021 Delen  

We zitten nu al bijna een jaar in de coronacrisis. En niemand van ons is ontkomen aan de gevolgen.

Vrienden, familie en bekenden zijn besmet geraakt, ziek geworden. Geliefden worden gemist. Mensen zijn eenzaam geworden. Ouderen omdat ze niemand meer durven te zien. En ook veel jongeren, omdat school, studie en sport moesten stoppen. De sociale verschillen en ongelijkheid in Nederland groeien elke dag. En de spanningen nemen toe. Daarom is het hoog tijd voor een sociaal herstelplan voor Nederland.

Het Sociaal Cultureel Planbureau beschrijft het vandaag ook weer in haar nieuwste studie. Juist de mensen die al kwetsbaar waren, zijn het hardst getroffen. Mensen komen steeds vaker tegenover elkaar te staan. En dat het aan de politiek is om daar wat aan te doen. Nu, maar ook een toekomstperspectief voor de wereld ná corona.

Het is hoog tijd voor een sociaal herstelplan voor Nederland.

Wat mij betreft moet het écht anders en eerlijker. Daarom blijf ik bij het kabinet aandringen op een sociaal herstelplan. Waarin we leerachterstanden, gezondheidsverschillen, sociale ongelijkheid, eenzaamheid en werkloosheid bestrijden. Wat ons betreft bestaat zo’n herstelplan ten minste uit de volgende onderdelen:

  1. Het verbeteren van onze gezondheid, door gezonde keuzes makkelijker te maken. Breek het preventieakkoord open. Schaf de btw op groente en fruit af en maak sporten in de buitenlucht voor grote leeftijdsgroepen snel weer mogelijk.
  2. Het structureel oplossen van de problemen in de zorg. Minder marktwerking, meer samenwerking. Een betere beloning voor de medewerkers, maar ook werk maken van een betere opleiding en loopbaanontwikkeling. Goede arbeidsvoorwaarden, zoals kinderopvang en flexibele uren. Minder bureaucratie, met meer tijd voor patiënten.
  3. Werk, werk, werk! Met 100.000 basisbanen voor het werk dat nu blijft liggen en om mensen die aan de kant staan weer aan een baan te helpen. Een werkgarantie van werk-naar-werk in plaats van naar een uitkering. En zorgen voor minder onzekere contracten en voor een steuntje in de rug als je dat nodig hebt.
  4. Het aanpakken van achterstanden en het investeren in onderwijs. Investeren in leraren en fijne en veilige schoolgebouwen met goede ventilatie. Mbo’s, Hogescholen en Universiteiten actief helpen met locaties waar toch op een veilige manier weer vormen van fysiek onderwijs kunnen worden aangeboden.
  5. Een stagegarantie voor studenten die de afgelopen tijd nergens terecht konden
  6. Het bestrijden van eenzaamheid, onder jong en oud.
  7. Een landelijk corona-schuldenfonds, om de door de crisis toegenomen armoede aan te pakken en mensen te helpen met hun schulden.
  8. Perspectief voor de horeca en culturele sector: een plan voor hoe we in de buitenlucht op 1,5 meter deze zomer kunnen recreëren.

Dit is heel hard nodig, en het gaat niet vanzelf. Het kabinet draalt en partijen als de VVD maken andere keuzes voor de toekomst van Nederland. Het is nu tijd voor een andere en eerlijkere koers. Waarin de ongelijkheid kleiner wordt, in plaats van groter. Een socialer Nederland waarin we allemaal mee kunnen doen.

Er is geen tijd te verliezen.

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee