Een betaalbare woning voor iedereen is een grondrecht

Een betaalbare woning voor iedereen is een grondrecht

woning

Er is weer woningnood in Nederland. Steeds meer mensen kunnen geen betaalbare huur- of koopwoning vinden.

We komen inmiddels ruim 300.000 woningen tekort in ons land. Dat is een stad zo groot als Rotterdam. De gevolgen zien we allemaal in onze omgeving.

Mensen staan jarenlang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Jonge starters kunnen vaak geen betaalbaar koophuis vinden. Gescheiden stellen moeten soms noodgedwongen blijven samenwonen. En het aantal dakloze mensen is verdubbeld.

De huren en huizenprijzen blijven hard stijgen. Huisjesmelkers en beleggers ruiken hun kans.

De huren en huizenprijzen blijven hard stijgen. Huisjesmelkers en beleggers ruiken hun kans.Voor hen is de woningnood een verdienmodel. Beleggers nemen de steden over. Ze bieden meer geld dan starters en vragen vervolgens een torenhoge huur.

Al voor de crisis kon een kwart van de huurders de eindjes niet aan elkaar knopen. Singles en jongeren zijn vaak de helft van wat ze verdienen kwijt aan wonen. Als je salaris al stijgt, mag je het direct afstorten in de zak van de huurbaas. In de vrije sector ben je vogelvrij, en zijn huurverhogingen van 100 Euro eerder regel dan uitzondering.

Huizen zijn om in te wonen. We moeten in actie komen. Teken de petitie!

Maar huizen zijn om in te wonen, niet om te verzamelen. Want iedereen heeft een betaalbare woning nodig, niemand 150 om mee te speculeren. Daarom moeten we in actie komen.

Teken de petitie voor een betaalbare woning voor iedereen.
Dat is ons #PlanvoorNL!

Ons plan voor betaalbaar wonen:

We komen ruim 300.000 woningen tekort, maar er wordt al jarenlang te weinig gebouwd. Richt een Investeringsfonds voor Betaalbaar Wonen op.

De huren zijn gewoon te hoog. Bevries de huren tijdens de crisis. Leg de huurstijgingen aan banden in de vogelvrije sector. Voer een wettelijk maximum in voor de huur door het puntenstelsel door te trekken.

De verhuurderheffing is een belasting op betaalbare huurwoningen. Die moet worden afgeschaft. Dan kunnen woningcorporaties weer bouwen, de huren laag houden en investeren in onderhoud, renovatie en verduurzaming.

Starters worden weggedrukt door beleggers. Geef starters daarom een premie om nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken. Beleggers moeten juist meer belasting gaan betalen. Voer een Prins Bernardbelasting in voor pandjesbazen die honderden woningen uitmelken.

Beleggers kopen massaal betaalbare huurwoningen op, om de huur daarna fors te verhogen. Verbied de verkoop van sociale huurwoningen, als daar geen nieuwe woningen voor terugkomen.

Je woning is geen stapel stenen die je zomaar inruilt. Maar huurders leven in grote onzekerheid door tijdelijke flexhuur-contracten. Schaf die af. Een vast huurcontract biedt mensen zekerheid en moet weer de norm worden.

Delen:
woning