“Geef mij als docent weer de ruimte om te doen waar ik goed in ben en waar mijn hart ligt: lesgeven.”

 

Iris, 47 jaar, woont in Kerkrade, Limburg.

 

“Als docent scheikunde sta ik al jaren met heel veel plezier voor de klas. Soms geef ik online les, zoals in de laatste corona-maanden. Ik merk dat 34 leerlingen per klas, live of online, wel heel erg veel is. Zeker als er ook leerlingen in de klas zitten die speciale aandacht nodig hebben. Iets dat - sinds de invoering van passend onderwijs - steeds vaker het geval is.

En ja, die leerlingen hebben wel een ‘rugzak’: de school krijgt voor hen extra geld en dus extra tijd. Maar dat gaat vaak naar coördinatoren, of overleggroepen, en niet naar de mensen die zelf voor de klas staan. Niet naar de professionals die zelf graag veel meer aandacht aan die leerlingen willen geven. Als ze er maar de tijd voor kregen.

Daarnaast zijn er ook te weinig leraren. Niet ieder vak wordt door een bevoegd docent gegeven en hiermee doen we onze leerlingen tekort.

Daarom zeg ik: investeer in kleinere klassen, en houdt rekening met de ‘rugzakjes’ van leerlingen. Houd op met het bedenken van onderwijsvernieuwingen waar geen normale docent aan te pas is gekomen. Laat meer leidinggevenden zelf óók een gedeelte van hun tijd voor de klas staan. En stimuleer een studie aan de lerarenopleidingen. Het is een prachtvak!”

Delen: