Zorg
Het verhaal van Hedwig

Zorg

Hedwig Vos (48) is huisarts in Den Haag. Mooi vak, vindt ze. Mooi omdat je een band opbouwt met mensen en ze echt leert kennen. Je betekent iets voor mensen, al is het maar even luisteren hoe het met iemand gaat.

“Ik ben huisarts in een wijk die tegen achterstand aanschuurt. De meeste problemen waar mensen mee komen zijn niet medisch van aard, maar bijvoorbeeld financieel.

Het eigen risico kost geld, wat er vaak niet is. Patiënten maken een afweging als ik zeg: dit moet je wel zelf betalen. Soms krabbelen ze dan terug. Erg frustrerend voor mij, maar vooral voor de mensen zelf. En van uitstellen wordt de zorg vaak nog duurder ook.”

“Hedwig, wat zie jij hierdoor gebeuren bij jouw patiënten?”

Niet alleen het eigen risico is een financiële drempel. De zorgpremie voor een basisverzekering steeg hard de afgelopen jaren.

Hedwig:
“Ik vind de eigen bijdrage eigenlijk een vorm van wantrouwen van de overheid richting ons. Als wij zorg leveren, dan is dat medisch noodzakelijk. Daar hebben we over nagedacht en voor doorgeleerd.”

“Lilianne Ploumen, wat wil de PvdA hier aan doen?”

Hedwig:
“Ik hoop dat we toewerken naar zorg waarin we meer kijken naar de patiënt. Meer tijd voor gesprek en met betere en nieuwe samenwerking met andere partners.

Bijvoorbeeld dat de specialist uit ziekenhuis een keer langskomt, zodat de patiënt niet naar het ziekenhuis moet en niet wordt opgezadeld met hoge kosten.”

Steun onze strijd voor liefdevolle zorg

Iedereen heeft recht op de goede en liefdevolle zorg die Nederland in huis heeft. Maar dan moet die zorg wel toegankelijk en betaalbaar zijn. Steun onze strijd!

Petitie ondertekenen
Delen: