Een wetsvoorstel voor een hoger minimumloon

Als je werkt, wil je zeker zijn van een fatsoenlijk loon. Een loon waarmee je de rekeningen kan betalen en je gezin kan onderhouden.

Een wetsvoorstel voor een hoger minimumloon

Dagelijks werken schoonmakers, vakkenvullers en magazijnmedewerkers keihard om de supermarkten te vullen en gebouwen schoon te houden. Dat verdient veel waardering. Maar met een minimumloon van 9 euro per uur kun je vaak niet rondkomen. Met dit loon moet je namelijk de huur, de rekeningen en de boodschappen betalen. Dat gaat niet.

Als je werkt, wil je zeker zijn van een fatsoenlijk loon. Een loon waarmee je de rekeningen kan betalen en je gezin kan onderhouden. Daarom dien ik vandaag, op de Dag van de Arbeid, het wetsvoorstel ‘voor een hoger minimumloon’ naar de Tweede Kamer. Met een hoger minimumuurloon krijgen de harde werkers – naast de waardering die zij verdienen – ook gewoonweg meer loon. Zo bieden we alle werkenden betere bescherming tegen uitbuiting en onderbetaling. 

Ik dien op de Dag van de Arbeid het wetsvoorstel voor een hoger minimumloon in.

Vandaag de dag werken meer dan 500.000 mensen in Nederland voor een minimumloon. Juist nu, tijdens de coronacrisis, zien we hoe onmisbaar het werk van mensen in de schoonmaak, supermarkt, post en afvalverwerking is. Met het verhogen van het minimumuurloon naar €10,60 euro gaan schoonmakers, supermarktmedewerkers, postbezorgers en vele anderen er al snel meer dan 10% op vooruit. Dat is een euro per uur en een paar tientjes per week. Dat is het verschil tussen een lege portemonnee of een beetje ruimte aan het eind van de maand. Eindelijk kan je kind sporten of kun je eens nieuwe kleren kopen. 

Juist nu zien we hoe onmisbaar het werk van mensen is die een cruciale baan hebben.

Terwijl er jarenlang grote winsten zijn gemaakt en directeuren en aandeelhouders bonussen en dividend ontvingen, kregen veel harde werkers maar net genoeg loon om rond te kunnen komen. Deze mensen werken keihard. Maar ze hebben te weinig geld als de koelkast kapot gaat of nieuwe schoenen voor hun kind nodig hebben. Ik wil dat mensen met een minimumloon zeker zijn van een fatsoenlijk inkomen. Met dit wetsvoorstel zetten we een eerste stap vooruit naar een hoger leefbaar loon.

Dit voorstel biedt bescherming aan alle werkenden tegen uitbuiting en onderbetaling.

Naast een hoger loon zorgt dit voorstel voor betere bescherming van werkenden. Nu zijn er in Nederland verschillende minimumuurlonen. Deze verschillen per sector en hangen en zijn afhankelijk van de lengte van de werkweek. Daardoor wordt door kwaadwillende werkgevers en uitzendbureaus gesjoemeld. Dit wetsvoorstel zorgt voor één minimumuurloon voor alle sectoren. Door de invoering van één vastgesteld uurloon kan de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beter handhaven. Ook kan je zelf makkelijk zien of je voldoende loon krijgt. Dus, een betere bescherming voor alle werkenden tegen uitbuiting en onderbetaling. Want iedereen heeft het recht op bestaanszekerheid.

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.