Tijd om in te grijpen bij de vaccinatiestrategie

Tijd om in te grijpen bij de vaccinatiestrategie

Door Attje Kuiken op 27 januari 2021 Delen  

In verpleeghuis Ter Eyck kostte het slechts drie a vier uur om 853 mensen te vaccineren. Maar de andere helft van de bewoners mocht er niet achteraan.

Zij vallen namelijk in een andere risicocategorie en daardoor niet onder de verpleeghuisarts, maar onder de huisarts. Het tekent de gekte van het Nederlandse vaccinatieprogramma. Een huisarts vergeleek het terecht met een postbode die brieven niet rondbrengt op adres, maar op alfabet.

Bijna een jaar duurt deze pandemie nu. En de kosten zijn torenhoog. Er zijn ruim 13.000 doden. Honderdduizenden mensen zijn ziek geworden, soms met langdurige klachten. En de economische schade is gigantisch. Het vaccin is dé manier om de bevolking te beschermen en terug te kunnen keren naar normaal.

“Het vaccin is dé manier om de bevolking te beschermen en terug te kunnen keren naar normaal.”

Dat maakt de huidige situatie zo frustrerend. De minister kan er niks aan doen dat de farmaceut AstraZeneca minder levert dan eerder toegezegd, als verder maar alles op alles gezet wordt. En dat gebeurt niet. Er zijn al ruim 500.000 vaccins geleverd, waarvan er meer dan 300.000 nog steeds in een vriezer liggen. Er is een aanbod voor extra doses vaccins van Moderna afgeslagen. En terwijl de gezondheidsraad adviseerde de meest kwetsbaren als eerste te vaccineren, duurde het tot deze week voordat de eerste oudere een prik kreeg. Op Bulgarije na vaccineert geen enkel land zo traag. Beschamend voor een rijk land als Nederland.

“Er zijn al ruim 500.000 vaccins geleverd, waarvan er meer dan 300.000 nog steeds in een vriezer liggen.”

Iedere keer komt minister Hugo de Jonge weer met nieuwe smoesjes. Nee, we zijn niet te laat begonnen met voorbereidingen, we zijn alleen zorgvuldiger! Nee, onze manier van vaccineren is niet onnodig bureaucratisch, maar fijnmazig! Dit kan zo echt niet langer. De kosten – zowel menselijk als economisch – van dit falen zijn te hoog.

We moeten nu beginnen met 24 uur per dag prikken. Het vaccinatieprogramma moet worden bevrijd uit de huidige bureaucratische ketenen, en worden opgezet als centraal geleide militaire operatie. En premier Rutte moet dit essentiële dossier niet langer afschuiven op zijn coronaminister, maar zelf de leiding nemen en de Kamer iedere week informeren over de voortgang. En wij willen zo snel mogelijk met hem daarover in debat.

“We moeten nu beginnen met 24 uur per dag prikken.”

Het kostte de wetenschap nog geen jaar om dit vaccin te ontwikkelen. Een fantastische prestatie. Laten we ervoor zorgen dat het vaccineren van de hele bevolking niet net zo lang gaat duren.

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.