Door De Redactie op 17 februari 2022 Delen  

De conclusies van het gedegen rapport over de dekolonisatie van Indonesië zijn helder, pijnlijk en hard; Nederland was en is verantwoordelijk voor structureel en extreem oorlogsgeweld tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië.

Het doel heiligde de middelen en politiek, leger en justitie grepen niet in. Alle gewapende partijen pasten in deze strijd extreem geweld toe. Die conclusies vereisen nauwkeurige aandacht juist omdat de geschiedenis door velen nog steeds als zeer intens wordt beleefd.

Maar eindelijk is er de erkenning voor nabestaanden van slachtoffers van het Nederlands optreden. Het geweld tegen de Indonesische bevolking was geen ‘exces’, maar een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse poging de Indonesische vrijheidsstrijd de kop in te drukken.

Eindelijk is er de erkenning voor nabestaanden van slachtoffers van het Nederlands optreden.

De politiek liet zich van zijn slechtste kant zien. Door jonge Nederlandse militairen uit te zenden naar een niet te rechtvaardigen koloniale oorlog, wat velen hun hele leven hebben meegedragen. En door de militaire leiding niet terug te fluiten en verantwoordelijken niet te vervolgen.

De keuzes van de Nederlandse regering hebben ook veel pijn en verscheurdheid veroorzaakt bij de Indische en de Molukse gemeenschap die door de Nederlandse regering zijn ingezet en vervolgens in de steek gelaten. De PvdA hoopt dat het gesprek met hen kan bijdragen aan rechtvaardigheid en verzoening.

De Nederlandse regering zal zich helder uit moeten spreken over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis.

De Nederlandse regering zal zich wat de PvdA betreft helder uit moeten spreken over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis, waaronder door formele excuses aan het Indonesische volk en de nabestaanden van alle slachtoffers aan te bieden.

Delen: