Help mensen met een verstandelijke beperking

Help mensen met een verstandelijke beperking

Door Attje Kuiken op 3 december 2020 Delen  

De coronacrisis is voor ons allemaal een lastige periode. En voor de 1,2 miljoen mensen in Nederland met een verstandelijke beperking zijn de gevolgen extra zwaar.

Een wandeling, een uitje, een baan, even wat menselijk contact: het is allemaal een stuk lastiger geworden. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) luidt daarom vandaag de noodklok. Ik wil dat de regering deze kwetsbare groep mensen te hulp schiet.

Uit het SCP-rapport blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking vaker eenzaam zijn, minder meedoen in de samenleving en over het algemeen minder tevreden zijn met het leven. Je eigen huishouden runnen, gebruik maken van het openbaar vervoer of de administratie doen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat maakt dat de gevolgen van de coronacrisis bij deze mensen extra hard binnenkomen.

“Uit het SCP-rapport blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking vaker eenzaam zijn, minder meedoen in de samenleving en over het algemeen minder tevreden zijn met het leven.”

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat vier op de tien van de mensen met een verstandelijke beperking weinig verdienen en niet altijd kan rekenen op werk, vrienden of familie om op terug te vallen. Degenen met beschut werk of een flexibel contract zien hun baan door de crisis verdwijnen. Het gevolg: ze verliezen hun inkomen, ze vereenzamen en hebben vaak niks meer te doen. Terwijl structuur en het gevoel dat je iets bijdraagt zo ontzettend belangrijk is.

“Mijn oproep aan het kabinet: geef deze mensen de juiste begeleiding.”

Mijn oproep aan het kabinet: geef deze mensen de juiste begeleiding. Bijvoorbeeld een coach kan ondersteuning bieden en daarnaast helpen bij het vinden van een geschikte baan. Ik ga het kabinet vragen met plannen te komen voor een dergelijke levenscoach of andere vormen van ondersteuning. Ik wil dat we deze mensen bijstaan en helpen. Want een eerlijker en fatsoenlijker Nederland bereiken we pas als iedereen mee kan doen.

“Ik wil dat we deze mensen bijstaan en helpen. Want een eerlijker en fatsoenlijker Nederland bereiken we pas als iedereen mee kan doen.”

 

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeƫn en activiteiten omtrent leraren.