Een EU-lidstaat verdedigt de Europese waarden van vrijheid en gelijkheid in woord en daad
Voor wie dat niet doet, beschikt de EU nu over onvoldoende instrumenten hen aan te pakken. Het bestaande artikel 7, waarbij een lidstaat alleen veroordeeld kan worden wanneer alle andere daarmee instemmen, is bot geworden. Daarom ontwikkelen we een EU-rechtsstaatsmechanisme dat alle landen elk jaar toetst en bij vastgestelde schendingen sancties oplegt. Daarnaast koppelen we respect voor de rechtsstaat en fundamentele vrijheden aan de toekenning van Europese subsidies.
Het multilateraal systeem versterken, democratiseren en moderniseren
De PvdA accepteert de uitholling van internationale organisaties zoals de VN, de OVSE en de Raad van Europa niet. Daar waar ondemocratische landen het werk van deze organisaties frustreren werpt Nederland met gelijkgezinde landen daartegen een dam op. Veel ellende wordt voorkomen door monitoring en ’early warning’ – dit blijft een speerpunt van het mensenrechtenbeleid. Het maatschappelijk middenveld heeft een belangrijke rol – in woord en daad. Ngo’s, activisten en mensenrechtenverdedigers zijn vaak de enigen die intern een dam kunnen opwerpen tegen aantasting van de rechtsstaat. Wereldwijd staan deze organisaties onder druk. Nederlandse ambassades en maatschappelijke organisaties rusten we beter toe om deze organisaties te ondersteunen.
Alle EU-verdragen met derde landen bevatten een mensenrechtenparagraaf
Daarin ligt meer nadruk op erkenning en versterking van de rechten van kwetsbare en gemarginaliseerde groepen en individuen. Zulke afspraken behelzen meer dan een jaarlijkse, niet verplichtende dialoog, maar bieden ook de mogelijkheid van sancties.
Het OS-beleid geeft bijzonder aandacht aan de meest kwetsbaren en gemarginaliseerden
Het OS-beleid geeft bijzonder aandacht aan de meest kwetsbaren en gemarginaliseerden, het bevorderen van vrouwenrechten en LHBTI-rechten en de waarborging van mensenrechten. Nederland intensiveert de diplomatieke kracht met behulp van bewegingen als She Decides.
Nederland voert een consistent terughoudend wapenexportbeleid voor autoritaire regimes en corrupte regeringen
Verbod op financiering van politieke partijen en/of politieke campagnes vanuit het buitenland
Onze democratie is een kostbaar bezit. Buitenlandse (digitale) beïnvloeding van democratische processen in Nederland en Europa vormt een serieuze bedreiging. In Europees verband worden (tech)bedrijven verplicht om transparant te zijn over advertenties en algoritmes.
Speciale aandacht voor Marokko, Turkije, Suriname en Indonesië
- Marokko: We zetten ons onverminderd in voor de vrijlating van politieke gevangenen van de Hirak-beweging in Marokko. Internationale correspondenten zijn het land uitgezet, en steeds vaker worden journalisten, bloggers en critici op Facebook vervolgd. Van persvrijheid is geen sprake. We zijn solidair met kritische (burger-)journalisten en onafhankelijke media. Financiële hulp moet meer gericht zijn op investeringen in onderwijs, gezondheidszorg, en werkgelegenheid in achtergestelde gebieden zoals de Rif. Nederlanders beschouwen we te allen tijde als Nederlanders. Tegen inmenging bij en intimidatie van de diaspora wordt streng opgetreden. Imams die Marokko stuurt naar Nederland worden beter gescreend. We schrappen ‘Berber’ uit de Nederlandse taal en vervangen dit door ‘Amazigh’ of ‘Imazighen’.
- Turkije: De PvdA staat pal voor de verdediging van de persvrijheid, onafhankelijke rechtsstaat en fundamentele vrijheden, ook in Turkije. We ondersteunen het maatschappelijk middenveld in Turkije. Vrouwenrechten staan onder druk. Daarom roepen we Turkijke op tot de volledige implementatie van de Istanbul Conventie, die geweld tegen vrouwen tegengaat. De EU-toetredingsonderhandelingen met het Turkije van president Erdogan worden stopgezet. We blijven ons onverminderd inzetten voor de vrijlating van politieke gevangenen, zoals Osman Kavala en Selahattin Demirtas. Een vreedzame oplossing voor onderdrukte minderheidsgroeperingen, zoals het Koerdisch vraagstuk, komt hoger op de agenda van de EU. Ook komt er meer aandacht voor de positie van minderheden. De PvdA onderhoudt nauw contact met Turkse zusterpartijen, de CHP en de HDP, met vakbonden en maatschappelijke organisaties.
- Indonesië: Nederland en Indonesië hebben een speciale band en die zal altijd blijven bestaan. We streven naar een goede politieke en economische relatie. Daarbij hoort ook dat dat we elkaar bilateraal aanspreken op mensenrechtenschendingen. De vrijheid van godsdienst staat onder druk, de doodstraf en martelingen komen voor, er is openlijke discriminatie van LHBTI-personen. De situatie in Papoea baart ons zorgen; de inperking van de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie is niet acceptabel. De PvdA vindt het van groot belang om de conclusies van het onderzoek naar de dekolonisatie en de koloniale oorlog tussen 1945 en 1949 te bediscussiëren en actief uit te dragen om recht te doen aan deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. We erkennen 17 augustus 1945 als de Indonesische Onafhankelijkheidsdatum. We intensiveren de samenwerking op het gebied van handel, klimaat en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- Suriname: Met de nieuwe regering van president Chan Santokhi ligt er een kans voor Nederland en Suriname om een krachtige impuls te geven aan onze samenwerking op basis van vriendschap en respect. Het herstel van de diplomatieke banden en het vrijgeven van Verdragsmiddelen vormen een belangrijke eerste stap. Er blijft aandacht voor mensenrechten en de kwaliteit van de rechtsstaat. Nederland staat klaar om hulp te bieden bij de bestrijding van corona en de daaruit voortvloeiende economische crisis, indien Suriname daarom verzoekt. Naast het intensiveren van culturele uitwisselingen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klimaatsamenwerking, moet er ook voortgang worden geboekt in de handelsrelatie – waarbij de Surinaamse gemeenschap in Nederland actief wordt betrokken. We willen een uiterste zoektocht naar een oplossing voor het probleem van het AOW-gat van Surinaamse Nederlanders.