In memoriam: Elske ter Veld

In memoriam: Elske ter Veld

Op 14 mei 2017 overleed op 72-jarige leeftijd Elske ter Veld. Een scherpe, warme, Groningse ‘rooie vrouw’.

Tussen 1981 en 1989 was ze Tweede Kamerlid. Initiatiefrijk, vastberaden en met zeer veel dossierkennis zette zij zich in voor sociale zekerheid.  Én emancipatie. Emancipatie zat in haar genen. Niks was voor haar zo vanzelfsprekend als de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Een thema dat nog een te weinig prominente plek in de politiek had. Op een avond zette ze samen met bevriende collega’s de auto stil voor het Ministerie van Sociale zaken, pakte haar blusher uit haar handtas en veranderde vervolgens het naambord in ‘Ministerie van Sociale zaken én emancipatie‘. Een paar jaar later werd ze staatssecretaris van datzelfde departement. Tot 1993 was zij staatssecretaris.

Elske was inhoudelijk zeer goed onderlegd op de thema’s die haar aan het hart gingen. En ze vond bovendien dat ieder ander over dezelfde informatie moest beschikken alvorens men iets erover kon vinden of schrijven. Wanneer journalisten haar een ogenschijnlijk simpele vraag stelden, dan kregen ze vervolgens het hele wetsvoorstel uiteengezet. Wie er ook om vroeg, ze was altijd bereid om uitleg te geven. Net zo lang, totdat iedereen haar begreep.

In haar vrije tijd was Elske een goed bridger. Hier kwam haar uitstekende geheugen van pas. Verder hield zij van zeezeilen, lezen en  muziek. Wanneer je een deuntje neuriede of een paar zinnen zong, dan wist zij altijd meteen om welk liedje het ging en welke songtekst erbij hoorde.

Elske ter Veld eindige haar actieve politieke carrière in 2003. Zij had toen acht jaar in de Eerste Kamer gezeten. De jaren erna is ze nog zeer actief gebleven binnen de Partij van de Arbeid.

Het afscheid van Elske ter Veld heeft in besloten kring plaats gevonden. Wij zullen haar herinneren als een scherpe, bevlogen, koppige en immer vriendelijke ‘rooie vrouw’.

Jeltje van Nieuwenhoven

 

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee