Zondagbrief – Het kleine en grote verschil maken

Door Nelleke Vedelaar op 28 april 2019 Delen  

Daar is ‘ie dan, de eerste nieuwe Zondagbrief van de Partij van de Arbeid!

Misschien denk je: wat is de Zondagbrief? Maar de kans is groot dat je net als ik fijne herinneringen voelt bij de Zondagbrief van een paar jaar geleden. Een brief die door veel leden – waaronder ikzelf – gemist werd en daarom nu een tweede leven krijgt. Regelmatig op zondag valt ‘ie op je digitale deurmat. Een plek voor verhalen en verwondering over iets bijzonders of het alledaagse.

Zelf nam ik, toen ik nog wethouder van Zwolle was, vaak de tijd om op zondagmiddag achter mijn laptop te kruipen en de schrijver van de Zondagbrief van een antwoord te voorzien. Een soort sociaaldemocratische penvriend. En daar is de brief juist voor bedoeld, het gesprek met elkaar aangaan en blijven voeren. Dat inspireert en geeft energie!

Energie die ik als voorzitter werkelijk overal in het land zie. Onze Partij van de Arbeid is áán! Agnes Jongerius en de JS stonden deze week bij het Uber-hoofdkantoor voor eerlijke arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs! Lodewijk Asscher, Henk Nijboer en Paul Tang presenteerden hun initiatiefwet voor eerlijke belastingen! De Jonge Socialisten in Fryslân kozen een nieuw bestuur: vier jonge Powervrouwen! – die mijn uitnodiging voor koffie deze week tegemoet kunnen zien. Kati Piri en de Haagse PvdA stonden met honderden Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond op het Malieveld om aandacht te vragen voor het onrecht tegen de Riffijnen. En de PvdA in Landgraaf-Heerlen gaf honderden ingezamelde boeken aan Wijkcentrum het Eikske.

Een bloemlezing die typeert wie wij zijn: de sociaaldemocraten van het kleine en grote verschil maken.

Een bloemlezing die typeert wie wij zijn: de sociaaldemocraten van het kleine en grote verschil maken. Soms zijn we met honderden, soms met een aantal. Onvermoeibaar komen we in actie voor sociale rechtvaardigheid. In Nederland en daarbuiten! Onze lijsttrekker en kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie Frans Timmermans reist op dit moment door heel Europa op zijn #TourdeFrans voor een eerlijk, vrij en duurzaam Europa. Het is tijd dat er einde komt aan de loonverschillen tussen vrouwen en mannen. Dat grote bedrijven eindelijk eerlijk belasting betalen. Dat mensen zeker zijn van een betaalbare woning. Dit is strijd van de PvdA in Europa!

Aanstaande woensdag vieren we die strijd op de de Dag van de Arbeid. Een bijzondere viering dit jaar. Omdat honderd jaar geleden, in het jaar dat Joop den Uyl geboren werd, ook het algemeen kiesrecht in Nederland een feit werd. Met onze Suze Groeneweg als pionier en alle rode vrouwen daarna, hebben wij als PvdA laten zien dat de strijd voor goed werk en tegen onrecht en ongelijkheid met vrouwen sterker was dan elke dag daarvoor! In Leeuwarden ga ik daarover in gesprek op hun 130ste 1-meiviering. En ook in de rest van het land zijn er de 1-meivieringen.

Het is een moment om terug te blikken op waar we trots op zijn. Maar we moeten ook doordenken over onze aanpak van de problemen van de toekomst. Dat kan alleen met alle mensen in de partij en vele mensen buiten de partij. Meer daarover en hoe je daar aan mee kan doen lees je in een volgende Zondagbrief van mij.

Fijne zondag!

Nelleke Vedelaar

 

Delen:

Doe mee!

Of je nu lid bent, vrijwilliger, of belangstellende: Samen maken we het verschil!

Help mee