Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Door De Redactie op 10 februari 2018 Delen  

In 2018 zijn er verkiezingen in 335 van de 380 gemeenten. Het zijn belangrijke verkiezingen, want gemeenten hebben in de voorbije jaren meer verantwoordelijkheden gekregen.

In bijna alle gemeenten zijn PvdA-leden dan ook actief om in hun dorp of stad een progressieve keuze te bieden aan de inwoners. Onder een PvdA-lijst, een samenwerkingsverband of een lokale partijnaam wordt meegedaan aan deze verkiezingen.

De cijfers

De PvdA doet in veruit de meeste van die gemeenten mee onder de naam PvdA (253 gemeenten, 76%). In 30 gemeenten (9%) staat de PvdA op het stembiljet in een officieel samenwerkingsverband, in veel gevallen in een samenwerking met andere progressieve, landelijke partijen. Dan zijn er 40 gemeenten (12%) waar PvdA-leden onder een heel andere (lokale) naam meedoen aan de verkiezingen. In 12 gemeenten (3%) zijn PvdA-leden niet actief bij de komende verkiezingen.

Langjarige trends

In 2014 waren in 381 gemeenten verkiezingen. Als we de samenwerkingen met PvdA-leden – in al hun verschillende vormen – optellen zijn dat er dit jaar 70. In 2014 waren dat er 61. Er is dus een toename (absoluut en relatief) in het aantal samenwerkingen. Dat heeft een aantal redenen.

De meest bekende trend is de versnippering. In steeds meer gemeenten zijn er veel kleine politieke partijen. Om de stad bestuurbaar te houden zoeken politieke partijen elkaar op. Dat voorkomt dat partijen die het vaak inhoudelijk eens zijn met elkaar de strijd aan gaan om de gunst van de kiezer, en maakt eventuele coalitieonderhandelingen makkelijker.

Een andere belangrijke reden: waar het voorheen mogelijk was om met gelijkgestemde partijen een lijstverbinding aan te gaan, is dat nu niet meer mogelijk. Op een aantal plekken hebben partijen daarop besloten de krachten te bundelen, om te voorkomen dat een rechtse partij er met de restzetels vandoor gaat. Linkse samenwerking in de praktijk dus!

Wat vindt de PvdA?

Gemeenten hebben in de voorbije jaren steeds meer verantwoordelijkheden gekregen. Dat is goed, want het zorgt ervoor dat lokaal maatwerk op het gebied van belangrijke terreinen als werk en zorg mogelijk is. Dat betekent wel dat er in de gemeenteraad, meer dan voorheen, ingrijpende politieke keuzes gemaakt moeten worden. Kies je voor een nieuwe parkeergarage, of investeer je extra in jeugdzorg? Wordt sociale woningbouw verkocht, of wil je er zeker van zijn dat iedereen in je stad of dorp kan blijven wonen?

De PvdA vindt het daarom erg belangrijk dat er voor de bewoners in iedere gemeente op zijn minst één progressieve partij meedoet met de verkiezingen. En als het electoraal mogelijk is onder een herkenbare naam (zoals PvdA) zodat het voor de kiezers duidelijk is waar de gekozen volksvertegenwoordigers voor staan.

Wordt sociale woningbouw verkocht, of wil je er zeker van zijn dat iedereen in je stad of dorp kan blijven wonen?

De realiteit leert dat de 44.000 leden van de PvdA door het hele land wonen, maar dat het in sommige gebieden van Nederland lastig is om als zelfstandige PvdA-lijst kans te maken op een plek in de gemeenteraad. Dat geldt met name in gebieden waar de veel kiezers een voorkeur hebben voor meer rechtse, conservatieve en/of christelijke partijen (denk aan gemeenten op de veluwe of kleinere gemeenten in Brabant en Limburg). In zo’n geval is samenwerking met andere partijen (lokale of landelijke) natuurlijk een zeer verstandige keuze. Die inschatting maken de lokale afdelingsleden zelf: zij weten het beste hoe progressieve politiek het meest effectief kan worden gevoerd.

Inzet

21 maart gaan de inwoners van 335 gemeenten naar de stembus. in 84% van de gemeenten kunnen de inwoners stemmen op een PvdA-lijst. En wij zijn trots op al die PvdA’ers die zich in 96% van die gemeenten inzetten om er voor te zorgen dat iedereen er in hun gemeente zeker kan zijn dat ze fijn kunnen wonen in hun dorp of stad, dat de kinderen kunnen rekenen op een goede meester of juf, en dat sporten voor iedereen toegankelijk blijft. Of dat nu bij de PvdA Zwolle of bij de PK Bergen is, bij Progressief Woerden of de PvdA Eindhoven.

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee