Beste meneer Dijkgraaf,

Over de lijsstrekkersverkiezing

Beste meneer Dijkgraaf,

Fotograaf Otto Snoek

Door Hans Spekman op 17 oktober 2016 Delen  

Toe maar. Een compliment van jouw zijde. Dat is bijzonder. En verdient een antwoord.

Je compliment komt echter volledig toe aan onze leden. Die wilden lijsttrekkersverkiezingen openen voor zoveel mogelijk geïnteresseerden. We wilden iedereen, ook niet-leden, laten stemmen. Maar dat lukte niet, vanwege juridische, technische en financiële belemmeringen. En dat was balen.

Dus het partijbestuur heeft verder gezocht. Hoe maken we die drempel zo laag mogelijk, maar kunnen we meteen garanderen dat iedereen maar één keer stemt? En hoe zorgen we voor nieuwe leden, die meebeslissen, en niet alleen over de lijsttrekker, maar straks ook over het verkiezingsprogramma?

En dit is het geworden. Na maanden zorgvuldige voorbereiding en overleg in de partij, is er nu – voor de duur van de lijsttrekkersverkiezing – een versnelde lidmaatschapsprocedure. Als jij lid wordt van de PvdA, vanaf 2 euro per maand, zorgen wij dat je pijlsnel ledenrechten krijgt, zodra je eerste contributie binnen is. En mag je meestemmen, bij de ledenraadpleging en op ons congres in januari.

Straks, op 24 oktober sluit de aanmeldtermijn voor het lijsttrekkerschap. Iedereen die lijsttrekker wil worden moet zich dan gemeld hebben. Met CV, brief, honderd handtekeningen van leden. Kijk maar even naar de profielschets, staat op onze website. Vanaf dat moment worden er door de adviescommissie kandidaatstelling gesprekken gevoerd met de leden die zich gemeld hebben als kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Of ze voldoen aan die profielschets. En op 7 november maakt het partijbestuur bekend welke kandidaten worden toegelaten tot de ledenraadpleging.

Momentje, leg die agenda nog even weg. Want in antwoord op je vraag: ik vrees dat Dries en jij dit keer te laat zijn om je te melden als kandidaat-lijsttrekker. Want daarvoor had je ondertussen wel lid moeten zijn. Maar je mag dus wel opnieuw lid worden. Kan vanaf 2 euro per maand. Meer mag ook, als je wat meer te besteden hebt. Wij zijn van betalen naar draagkracht, maar dat weet je denk ik nog wel. Je wordt dan lid van misschien wel de meest democratische partij van Nederland. Want bij de PvdA mogen alle leden stemmen. Niks geen afgevaardigden of gedelegeerden. One man, one vote. Zoals straks op het congres, op 14 en 15 januari. Ter plaatse of thuis via internet, kan allemaal. Je kunt wijzigingen voorstellen op het verkiezingsprogramma. Je kunt stemmen op de lijsttrekker, en tijdens het congres zelfs over de hele kandidatenlijst. Je hoeft alleen maar even lid te worden en netjes elke maand je contributie te betalen.

Kijk er maar eens naar. Wie weet is het wat voor je. En dan kun je je over een jaar of vier melden als kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Of Dries natuurlijk. Of beiden.

Groet,

Hans

Delen: