Schijnconstructies

Werk en sociale zekerheid

Schijnconstructies

Foto Wikimedia / Veronica538

De PvdA strijdt voor gelijk loon voor gelijk werk. Uitbuiting, oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en verdringing pakken we aan.

Eerlijke concurrentie tussen werknemers

Arbeidsmigratie in Europa leidt tot oneerlijke concurrentie tussen werknemers. We stoppen daarom met arbeidsmigratie die alleen bedoeld is om de lonen te drukken. Door de Europese regels over detachering is het vrij verkeer van werknemers voor velen synoniem voor oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Arbeidsmigratie is een businessmodel geworden voor het afdwingen van lage lonen. Dat moet stoppen. Het zorgt dat collega’s elkaars concurrenten worden.

Aanpak schijnconstructies

De PvdA is blij met de Wet Aanpak Schijnconstructie die constructies aanpakt die opgetuigd worden door kwaadwillende werkgevers en uitzendbureaus om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Dit over de ruggen van vaak buitenlandse collega’s die hier komen werken en niet krijgen waar ze recht op hebben. Over de ruggen van werknemers die langs de kant blijven staan, omdat ze te duur zouden zijn. En tot slot over de ruggen van goedwillende werkgevers en uitzendbureaus die kapot worden geconcurreerd.

Arbeidsinspectie uitbreiden

We breiden de capaciteit van de arbeidsinspectie uit die toeziet op de handhaving van sociale wetgeving. De inspectie krijgt 10 miljoen extra budget om extra inspecties te verrichten, ontduiking van de regels aan te pakken en boetes uit te delen. Ook scherpen we het toezicht op uitzendbureaus aan om malafide praktijken te bestrijden.

Delen:

Onze resultaten

Wij willen gewoon goed werk voor iedereen. Goed werk is een baan met zekerheid. Een baan met waardering en respect van je baas. Met een mooi salaris en waar je het naar je zin hebt met je collega’s. Bekijk onze resultaten.

Lees verder

Doe mee!

Of je nu lid bent, vrijwilliger, of belangstellende: Samen maken we het verschil! Strijd mee voor een verbonden samenleving met gelijke kansen voor iedereen en nieuwe zekerheid.

Ik doe mee!

Updates binnen het standpunt: Schijnconstructies