Schijnconstructies

Werk en sociale zekerheid

Schijnconstructies

Foto PvdA / N=5

De PvdA strijdt voor gelijk loon voor gelijk werk. Uitbuiting, oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en verdringing pakken we aan.

Eerlijke concurrentie tussen werknemers

Arbeidsmigratie in Europa leidt tot oneerlijke concurrentie tussen werknemers. We stoppen daarom met arbeidsmigratie die alleen bedoeld is om de lonen te drukken. Door de Europese regels over detachering is het vrij verkeer van werknemers voor velen synoniem voor oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Arbeidsmigratie is een businessmodel geworden voor het afdwingen van lage lonen. Dat moet stoppen. Het zorgt dat collega’s elkaars concurrenten worden.

Aanpak schijnconstructies

De PvdA is blij met de Wet Aanpak Schijnconstructie die constructies aanpakt die opgetuigd worden door kwaadwillende werkgevers en uitzendbureaus om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Dit over de ruggen van vaak buitenlandse collega’s die hier komen werken en niet krijgen waar ze recht op hebben. Over de ruggen van werknemers die langs de kant blijven staan, omdat ze te duur zouden zijn. En tot slot over de ruggen van goedwillende werkgevers en uitzendbureaus die kapot worden geconcurreerd.

Arbeidsinspectie uitbreiden

We breiden de capaciteit van de arbeidsinspectie uit die toeziet op de handhaving van sociale wetgeving. De inspectie krijgt 10 miljoen extra budget om extra inspecties te verrichten, ontduiking van de regels aan te pakken en boetes uit te delen. Ook scherpen we het toezicht op uitzendbureaus aan om malafide praktijken te bestrijden.

Delen:

Blijf op de hoogte!

Ontvang de laatste ontwikkelingen rondom dit plan via onze nieuwsbrief over Werk en Sociale zekerheid.

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Updates binnen het standpunt: Schijnconstructies