Flexwerk

Werk en sociale zekerheid

Flexwerk

Foto N=5 / PvdA

De PvdA wil de doorgeschoten flexibiliteit van de arbeidsmarkt stoppen door de positie van mensen met een flexibele baan te versterken en de doorstroom naar vaste contracten te vergroten.

Onvrijwillige flexwerkers

Wij komen op voor mensen die niet uit eigen keuze flexwerker of zzp’er zijn geworden, maar noodgedwongen, doordat werkgevers veel vast werk in flexwerk hebben omgezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel schoonmakers, bouwvakkers en mensen in de thuiszorg.

Positie flexwerkers verbeteren

In de Wet werk en zekerheid waar het parlement mee heeft ingestemd, zijn maatregelen genomen om de positie van flexwerkers te versterken. De afgelopen decennia is het verschil tussen flexibele en vaste arbeid te groot geworden. Een groeiende groep werknemers kampt met voortdurende onzekerheid over werk en inkomen. Bovendien zijn er nauwelijks mogelijkheden om door te stromen naar vast werk.

We bieden flexwerkers meer zekerheid. ZZP’ers krijgen recht op een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en gaan pensioen opbouwen voor hun oude dag. En er komt een scholingsbudget voor alle werknemers vanaf de eerste werkdag. We verminderen zo de verschillen tussen flexibele en vaste contracten. Ook pakken we constructies, zoals payroll, aan die tot doel hebben om te concurreren op loonkosten via bijvoorbeeld het ontduiken van het werkgeverschap.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Blijf op de hoogte!

Ontvang de laatste ontwikkelingen rondom dit plan via onze nieuwsbrief over Werk en Sociale zekerheid.

Updates binnen het standpunt: Flexwerk