Criminaliteit en veiligheid

Veiligheid

Criminaliteit en veiligheid

Foto Shutterstock / Martien van Gaalen

Veiligheid is een voorwaarde voor vrijheid. In een onveilige omgeving kunnen burgers niet leven, kinderen niet spelen en ondernemers niet werken.

Criminaliteit aanpakken en recidive tegengaan

Of het nu gaat om geweld, vandalisme, fraude en misbruik met uitkeringen, onbeschoft gedrag tegen ambulancepersoneel: dergelijk gedrag moeten we hard bestrijden. Straffen dienen om er voor te zorgen dat daders niet in herhaling vallen en om de daders te laten voelen dat de samenleving hun gedrag niet tolereert. Maar met straffen alleen kom je er niet: veroordeelden moeten worden klaargestoomd voor een terugkeer in de samenleving, zodat onze veiligheid niet opnieuw in het geding komt.

Bij het aanpakken van criminaliteit staan de inwoners centraal. Inwoners gaan direct invloed uitoefenen op de prioriteiten van burgemeesters en politie, zoals in het Rotterdamse project ‘de buurt bestuurt’. Elke buurt of dorp denkt zo mee met wat er echt nodig is en krijgt de mogelijkheid om een deel van de politie-uren naar eigen inzicht in te zetten. Gemeenten maken voor elke buurt een buurtplan met de bewoners waarin de gezamenlijke doelstellingen voor veiligheid en leefbaarheid worden geformuleerd. Bewoners bepalen op die manier prioriteiten in hun eigen buurt of dorp.

Taakstraffen zijn een effectieve manier om criminelen te straffen en hun leven te laten beteren. Maar mensen die hun taakstraf ontlopen moeten toch echt de gevangenis in en hun straf daar uitzitten. Er komt een striktere handhaving op en betere controle bij het OM en het gevangeniswezen zodat alle criminelen hun straf gaan uitzitten.

Delen:

Blijf op de hoogte over Veiligheid

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.

Updates binnen het standpunt: Criminaliteit en veiligheid