Belastingontduiking

Economie en financiën

Belastingontduiking

Foto Pixabay / geralt

Belastingontduiking moet strenger en effectiever worden aangepakt.

De grote bedrijven moeten netjes afdragen

We willen dat ook bedrijven en vermogenden hun eerlijke bijdrage leveren aan een verbonden samenleving. Dat vereist onder meer een harde aanpak van belastingontwijking.

De PvdA wil met internationale afspraken bereiken dat bedrijven eerlijk en transparant belasting betalen over hun winst. De concurrentie tussen landen moeten we zien te doorbreken door te werken aan een harmonisatie van de grondslag van de vennootschapsbelasting en het invoeren van minimumtarieven. De belastingdiensten van landen moeten ook nauwer gaan samenwerken zodat we zwartspaarders en internationale witwasconstructies slimmer aanpakken. Dat bereiken we door in Europa de handen ineen te slaan.

Fiscalisten, accountants en vermogensbeheerders ontspringen nog te vaak de dans bij belastingontduiking. In de praktijk worden deze mensen zelden strafrechtelijk vervolgd, terwijl hier wel mogelijkheden voor bestaan. Dat moet anders, omdat dit de mensen zijn die de ingewikkelde constructies bedenken om de fiscus om de tuin te leiden. We willen de mogelijkheden verruimen om adviseurs te vervolgen die meewerken aan belastingontduiking en agressieve belastingontwijking.

Delen:

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte

Updates binnen het standpunt: Belastingontduiking