Kernenergie

Duurzaamheid en milieu

Kernenergie

Foto Pixabay / Burghard

De PvdA vindt kernenergie geen lange termijn oplossing.

Investeren in energiebronnen die wel duurzaam zijn

Kernenergie zorgt voor veiligheidsrisico’s. Het klopt dat kerncentrales een stuk schoner zijn bijvoorbeeld kolencentrales, maar kernenergie is niet volledig CO2-vrij en nog belangrijker, het zorgt voor een afvalprobleem voor de komende honderdduizenden jaren. Daarnaast zijn er veiligheids- en proliferatieproblemen.

De enige manier om kernenergie definitief overbodig te maken is door heel hard en snel te investeren in energiebronnen die wel duurzaam zijn en die ons bovendien banen en innovatie opleveren.

De centrale van Borssele blijft wel open tot 2033. Dat is in 2005 door de toenmalige regering in een contract vastgelegd, zodat eerder sluiten een enorme schadevergoeding met zich meebrengt. Op die manier blijft een oude kerncentrale twintig jaar langer open dan gepland. De PvdA is tevreden met de uitkomst van de Europese stresstest waaruit bleek dat Borssele het goed doet op veiligheidsgebied, maar Borssele moet ook de komende jaren tot de veiligste centrales blijven behoren. Gebeurt dat niet, dan gaat de centrale alsnog dicht.

Delen:

Een verbonden samenleving

Eerlijke spelregels zijn nodig. Zodat grote bedrijven netjes belasting betalen, net als de bakker op de hoek. Zodat we uitbuiting van werknemers aanpakken. En zodat we minder schreeuwen en beter naar elkaar luisteren.

Lees ons verkiezingsprogramma

Updates binnen het standpunt: Kernenergie