Kernenergie

Duurzaamheid en milieu

Kernenergie

Foto Pixabay / Burghard

De PvdA vindt kernenergie geen lange termijn oplossing.

Kernenergie vervangen door energiebronnen die wel duurzaam zijn

Kernenergie zorgt voor veiligheidsrisico’s. Het klopt dat kerncentrales een stuk schoner zijn bijvoorbeeld kolencentrales, maar kernenergie is niet volledig CO2-vrij en nog belangrijker, het zorgt voor een afvalprobleem voor de komende honderdduizenden jaren. Daarnaast zijn er veiligheids- en proliferatieproblemen.

De enige manier om kernenergie definitief overbodig te maken is door heel hard en snel te investeren in energie die wel duurzaam is, zoals wind- en zonne-energie, en die ons bovendien banen en innovatie oplevert.

De centrale van Borssele blijft wel open tot 2033. Dat is in 2005 door de toenmalige regering in een contract vastgelegd, zodat eerder sluiten een enorme schadevergoeding met zich meebrengt. Op die manier blijft een oude kerncentrale twintig jaar langer open dan gepland. De PvdA is tevreden met de uitkomst van de Europese stresstest waaruit bleek dat Borssele het goed doet op veiligheidsgebied, maar Borssele moet ook de komende jaren tot de veiligste centrales blijven behoren. Gebeurt dat niet, dan gaat de centrale alsnog dicht.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Updates binnen het standpunt: Kernenergie