De PvdA in 5 minuten
Alles wat jij wil weten
Ons verkiezingsprogramma staat vol met plannen voor Nederland. De belangrijkste daarvan gaan over deze onderwerpen:
- Een eerlijkere economie voor ons allemaal.
Daarom verhogen wij het minimumloon en de AOW-uitkering, en vragen we een eerlijkere bijdrage van miljonairs en multinationals.
- Liefdevolle zorg beschikbaar en betaalbaar maken.
Daarom schaffen wij het eigen risico af en investeren we meer in de zorg. Ook de BTW op groente en fruit schaffen we af. - Goede en betaalbare woningen voor iedereen.
Wij willen een nieuwe minister van Wonen, die 100.000 betaalbare woningen per jaar gaat bouwen. Pandjesbazen en huisjesmelkers pakken we aan. - Het beste onderwijs voor onze kinderen.
Kinderopvang wordt vernieuwd en voor alle kinderen gratis. We stimuleren sport en muziekles, en starten een groot offensief om kinderen weer aan het lezen te krijgen. - Een schone en duurzame toekomst.
Wij gaan belastingen voor milieuvervuilende bedrijven verhogen, investeren in het openbaar vervoer en in duurzame energie.
Lilianne Ploumen is onze #1 voor Nederland
Waarom? Dat vertelt ze zelf. 👇
Lilianne:
"De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt wat veel Nederlanders al langer voelden. Er is te veel verdeeldheid in ons land, de ongelijkheid is te groot. Dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, zijn dat nu niet meer. Zoals een fatsoenlijk salaris, een fijne en betaalbare woning, of een steuntje in de rug voor wie dat nodig heeft. Veel Nederlanders kunnen er niet meer op rekenen. Dat moet anders.
Met ons plan voor Nederland kunnen we daar samen aan werken. Laten we ons land weer eerlijker en socialer maken. Een fatsoenlijk bestaan creëren voor iedereen. Samen kunnen we dat."
Meer over Lilianne PloumenOnze kandidatenlijst
Deze sociaaldemocratische waarden zijn ons kompas. Ook in onzekere tijden. Ze vormen onze visie voor Nederland. Voor een eerlijke en sociale samenleving, in de 21e eeuw.
Dit is waar je op kan rekenen als je voor ons kiest. Onze kernwaarden zijn:
- Bestaanszekerheid
Jouw recht op een fatsoenlijk bestaan. Wat wij basiszekerheden noemen: een fijne plek om te wonen, rondkomen van je salaris, liefdevolle zorg, en kansen voor onze kinderen.
- Vrijheid
Mee kunnen doen en mee mogen doen. Je moet zichzelf kunnen zijn, je kunnen ontwikkelen en je dromen kunnen najagen. Alleen dan zijn we allemaal vrij. - Gelijkwaardigheid
Alle mensen zijn gelijk. Waar je geboren wordt, welk geslacht je bent, welke achternaam je hebt of hoe rijk je ouders zijn, mag nooit bepalend zijn voor de kansen die je krijgt. - Solidariteit
Al deze waarden moeten we eerlijk verdelen. Onze samenleving komt in gevaar als een steeds kleiner wordende groep, meer invloed of rijkdom heeft dan de rest. Spreiding van kennis, macht en inkomen is ons antwoord op hebzucht, egoïsme en onrechtvaardigheid. - Duurzaamheid
Deze waarden gelden nu, maar ook in de toekomst. Eerlijke groei en gelijke kansen voor de volgende generaties, daar kunnen en moeten we vandaag al mee beginnen.
Het wordt straks weer erg wennen. Als we weer handen kunnen schudden, uit eten kunnen gaan met vrienden, en met onze kinderen mogen meelopen de klas in.
Maar hoewel de vaccinaties hoop bieden, zijn we voorlopig nog niet af van corona. Zeker niet van de gevolgen voor onze gezondheidszorg en de economie. Ondertussen regeert bij het huidige kabinet de willekeur.
Als Rutte en zijn kompanen de economische crisis op eenzelfde manier aan gaan pakken als ze nu bij de coronacrisis doen, dan mogen we ons wel zorgen maken. Deze verkiezingen gaan dan ook over de keuze: hoe komen we straks, met z'n allen, uit deze crisis? Hoe ziet die nieuwe wereld er uit?
Als het aan de PvdA ligt wordt Nederland dan eerlijker, fatsoenlijker, en duurzamer. Niet terug naar de oude normaal, maar naar een beter normaal. Waar we weer oog hebben voor wat belangrijk is voor ons allemaal, en perspectief bieden voor de toekomst. Nederland is duidelijk toe aan een andere, eerlijkere koers. Samen kunnen we dat ook.
De sociaaldemocratie heeft een rijke geschiedenis. In de wereld is er veel veranderd sinds de eerste sociaaldemocratische stromingen. Maar de waarden en idealen staan nog net zo sterk als toen.
Eind 18e eeuw zorgde de industriële revolutie voor een omslag in de economieën van West-Europa. Eigenaren van nieuwe, grootschalige fabrieken vergaarden enorme rijkdom, terwijl de omstandigheden voor hun honderden arbeiders meestal bijzonder slecht waren. Een nieuwe beweging werd gestart, door Karl Marx en Friedrich Engels, die het socialisme of communisme werd genoemd. Die beweging splitste later in tweeën: één groep die koos voor een revolutionaire stroom, en één groep die koos voor een democratische strijd. Die tweede groep werden de sociaal-democraten.
In Nederland werden vakbonden opgericht die opkwamen voor de rechten van arbeiders. Daaruit ontstond uiteindelijk de SDAP, de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij. De leider van de nieuwe SDAP, Pieter Jelles Troelstra, had de eerste successen met het invoeren van het algemeen mannenkiesrecht (1918) en algemeen vrouwenkiesrecht (1919).
Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, ging de SDAP verder als de Partij van de Arbeid (PvdA). In de jaren van wederopbouw speelde de PvdA een belangrijke rol. Willem Drees was vier keer premier tussen 1948 en 1958. Hij bouwde de verzorgingsstaat op, en voerde de AOW in.
Ook in de decennia daarna waren er meerdere vooraanstaande PvdA politici die Nederland haar sociale, tolerante en progressieve karakter gaven, zoals Joop den Uyl en Wim Kok. We waren het eerste land ter wereld waar euthanasie legaal werd, en waar als eerste het homohuwelijk werd voltrokken. Tot de dag van vandaag strijden onze leden en politici voor onze progressieve en sociaaldemocratische waarden.
In de recentere geschiedenis werd de PvdA geleid door Wouter Bos, Job Cohen, Diederik Samsom, Lodewijk Asscher, en nu door Lilianne Ploumen.
Lees de volledige geschiedenis
Alles is anders dan anders, ook de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Maar daarom maken we het voor jou makkelijker om mee te doen, vanuit huis of in jouw eigen buurt!
Hoe jij ons kan steunen in onze campagneHelp mee flyers uitdelen in jouw buurt
Deel online ons plan voor Nederland