De Hedy D’Ancona Leergang

Wat hebben Corry Tendeloo, Hedy d’Ancona en Lilianne Ploumen gemeen? Het waren of zijn allemaal activistische politica’s die vonden dat de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten. Ze voerden vanuit hun publieke functie actie om het verschil te maken in de strijd tegen ongelijkheid en oneerlijke behandeling. De Rooie Vrouwen zijn nú op zoek naar dit soort talenten. Blijven je ogen bij het lezen van bovenstaande tekst al aan het scherm plakken? Lees dan snel verder!

De aanmeldingen voor de Hedy d'Ancona leergang 2021 zijn gesloten.

Hedy D’Ancona

Copyright Fotografie Lonneke Stulen

Ben jij de nieuwe Hedy of Lilianne?

De Hedy D’Ancona leergang is bedoeld voor alle PvdA-leden met politieke ambities die feministische, activistische politiek willen bedrijven. Die willen helpen om de politiek minder om de persoon te laten draaien en meer om de inhoud. Die de politiek minder hard en menselijker willen maken. Die hun goede ideeën om willen zetten in politieke daden.

Binnen de Hedy d’Ancona leergang ben jij het begin-en uitgangspunt. Samen met andere partijgenoten en fantastische trainers als Julia Wouters, Naïma Ajouaau, Rosanne Schot, Mostafa Hilali, Mariëtte Hamer, Laura Kersten, Amma Asante en Hedy D'Ancona herself ga je op onderzoek uit: Welke waardevolle kennis en vaardigheden bezit je nu al? En op welke punten zou je jezelf willen verbeteren? Vanuit jouw persoonlijke drijfveren en bagage worden je in deze leergang handvaten aangereikt zodat jij jouw eigen unieke politieke loopbaan vorm kunt gaan geven. Na het afronden van deze leergang heb je ten minste de volgende doelen bereikt:

 • Meer zelfkennis, weten wat je wilt en wat bij je past.
 • Uitbreiding van je netwerk.
 • Het leren en uitdiepen van vaardigheden die van pas komen in een politieke functie. Denk hierbij aan leiderschapsvaardigheden, overtuigen en effectief actievoeren.
 • Meer kennis over de PvdA en rolmodellen uit de geschiedenis.
 • Jezelf in de spotlight zetten, in het echt en op sociale media.

Wil je het uitgebreide projectplan lezen over de Hedy D’Ancona leergang? Bekijk het via deze button!

Wat je nog meer kunt verwachten

Deze leergang wordt allesbehalve saai. De sessies zijn verdiepend, interactief en vragen ook wat van jouw vrije tijd. We verwachten ook wat van jou als deelnemer:

 • Aan elke sessie wordt een huiswerkopdracht gekoppeld om jou te stimuleren bezig te blijven met je persoonlijke ontwikkeling.
 • Van de deelnemers wordt verwacht dat ze bij elke sessie aanwezig zijn (je wilt het echt niet missen!).
 • Je organiseert dit jaar nog een (digitale) bijeenkomst over diversiteit in de politiek.
 • De deelnamekosten bedragen €50,-. Hiermee kan de organisatie enkele onkosten dekken.

Zijn de kosten van deelname een bezwaar voor je? Stuur ons dan een e-mail (zie mailadres hieronder). Dan zullen we kijken hoe we je tegemoet kunnen komen.

Praktische informatie 2021

De sessies zijn verspreid over vijf zaterdagochtenden in 2021. Ook is er een terugkomdag in november. Als je je aanmeldt, kun je in ieder geval al de volgende data in je agenda reserveren: 10 april, 15 mei, 26 juni, 18 september, 30 oktober, 27 november. Een deel van de sessies zal (indien mogelijk) fysiek plaatsvinden en het andere deel digitaal. De eerste sessie op 10 april zal mogelijk niet in de ochtend, maar in de middag plaatsvinden in verband met overlap met de Schaper leergang. Doe je ook mee aan de Schaper leergang? Stuur ons dan even een e-mail.

Heb je vragen over de leergang? Dan kun je deze mailen naar [email protected]

Motiveer je aanmelding

Aanmelden kan via onderstaand formulier. Omdat we maar plek hebben voor max. 25 deelnemers, vragen we je een CV en een motivatie te sturen. Dit mag een brief zijn, maar ook een filmpje, collage, liedje of iets anders creatiefs. Beantwoord ten minste de volgende vragen in de motivatie:

 • Waarom wil je meedoen aan de Hedy d’Ancona leergang?
 • Wat hoop je dat deelname aan de leergang je zal brengen?
 • Hoe zie je jouw persoonlijke bijdrage aan deze lichting/de groep?

De aanmeldingen voor de leergang sluiten op 6 maart en eind maart krijg je te horen of je mee kunt doen aan de leergang. Je kunt zaterdag 10 april alvast met potlood in je agenda schrijven!

Dan nog even dit…

We werken met een maximumaantal deelnemers, maar zullen vooral kijken naar de kwaliteit van je motivatie. We mikken op een zo divers mogelijke groep. Kenmerken als woonplaats, leeftijd, politieke ervaring en etniciteit zullen we meenemen in de selectie.

Omdat het de eerste keer is dat deze leergang wordt georganiseerd, zullen wij moeten kijken welke aanmeldingen er binnenkomen. Mogelijk zullen we je na je aanmelding nog een keer benaderen om een zoom call in te plannen, zodat we je beter kunnen leren kennen.

Delen: