Oproep: testen van medewerkers in de zorg

Oproep: testen van medewerkers in de zorg

Volgens minister Hugo de Jonge kunnen nu alle zorgverleners met (lichte) klachten getest worden. Lodewijk Asscher vroeg daarom zorgverleners op Facebook om hun ervaringen.

Er kwamen honderden reacties en die waren lang niet altijd positief. Hieronder een aantal van die verhalen uit de zorg. Al deze signalen gaan wij onder de aandacht brengen bij het ministerie, want iedere zorgmedewerker met lichte klachten moet getest kunnen worden.

Heb jij ook een verhaal? Deel het met ons via WhatsApp. Alle verhalen worden verzameld op deze pagina en Lodewijk Asscher brengt deze verhalen onder de aandacht bij het kabinet. Samen vragen we zo bescherming voor iedereen die dit land draaiende houdt.

Uit privacy-overwegingen worden alle verhalen geanonimiseerd.

Lichte klachten? Geen test!

Beste Lodewijk Asscher. Ik werk als verzorgende IG in het verpleeghuis bij dementerende ouderen. Mijn collega heeft nu al een week klachten (geen koorts) wel benauwd/kort van adem, hoesten, voelt zich echt slecht, maar word tot de dag van vandaag niet getest. Wij hebben haar vandaag wederom gezegd dat ze nogmaals bij het management moet aankloppen. Zij krijgt steeds te horen dat het te lichte klachten zijn voor te testen. Tevens hebben wij vanaf woensdag pas de regel dat iedereen beschermende materialen moeten gebruiken 24/7. Wij hebben gelukkig nog niet corona op ons huisje maar andere huisjes wel. Dit is veel te laat, wie weet wat wij allemaal al meegenomen hebben.

Sabrina, verzorgende IG

Lukt het niet om naar een testlocatie te komen? Dan heb je pech.

Ik heb klachten (hoesten, benauwdheid) en de huisarts ingeschakeld. Bij koorts of verergering van de klachten moet ik meteen weer bellen i.v.m. dat ik dan eventueel naar het ziekenhuis moet. Op advies van de huisarts toch maar overleg met de bedrijfsarts gehad. Advies van de bedrijfsarts: laat je testen. Ik kan alleen niet naar een testlocatie gaan, omdat de dichtstbijzijnde een half uur rijden is en ik geen auto heb. Het zou dus betekenen dat ik dan iemand in gevaar zou moeten gaan brengen om samen in een auto te zitten (hoestend) om getest te kunnen worden. Contact met GGD gezocht, die zeggen of zelf met de auto komen, of iemand laten rijden en dan op de achterbank achter de bestuurder zitten. Of met de fiets komen. Lukt dat niet? Dan heb je pech. De buren die ik hier ken zijn al wat ouder of zitten in een risicogroep, de meeste vrienden werken ook in de zorg of wonen ver weg en familie woont aan de andere kant van het land. Die heb ik dus sinds half februari niet meer gezien vanwege de lockdown. Wie moet ik dan vragen om te rijden?

Ingrid, verpleegkundige

Geen test. Ook niet als je 41 graden koorts hebt!

In ons ziekenhuis wordt niét getest. Ook niet als je 41 graden koorts hebt!

Wendy, verpleegkundige

Geen ernstige symptomen? Dan word je geweigerd.

GGD Groningen weigert als je geen ernstige symptomen hebt, zoals eerder vereist werd.

Lenn, GGD-medewerker

Testen gebeurd pas als de manager het goed vindt, geen arts.

Werk zelf in dienst van een grote organisatie. Testen gebeurd pas als de manager het goed vindt. Geen arts komt hier aan te pas en ondertussen moet je gewoon doorwerken. Dus ook als je lichte verkoudheidsklachten hebt?!

Susan, zorgmedewerker verpleeghuis

Testen heeft geen zin. En mijn man behoort tot een risicogroep!

Lichte klachten en mijn man die tot een risicogroep behoort. Leidinggevende zegt mijn bezorgdheid te horen maar dat testen geen zin heeft, want vandaag kun je negatief testen en morgen zomaar besmet raken.

Leontine, verpleegkundige

Met pijn in mijn longen zat ik thuis, maar er zijn maar 10 tests voor de hele organisatie.

Ik ben net 12 dagen thuis geweest zonder koorts, maar wel kortademig en pijn bij m'n longen. Ik heb om een test gevraagd, maar er werd gezegd dat er maar 10 tests beschikbaar waren voor de hele organisatie.

Tilly, verpleegkundige

"Geen koorts? Kom maar gewoon werken met een mondkapje op tijdens de zorg momenten."

Ik had lichte klachten, dus mooi niet dat ik getest werd. Anderhalve dag koorts, daarna geen koorts wel verhoging. Zes weken lang droge kriebelhoest, stekende aanhoudende hoofdpij, verkouden en vermoeidheid. Maar omdat ik niet in direct contact ben geweest met een positief getest persoon mocht ik mij niet laten testen! Dus mooi verhaal van de minister maar in werkelijkheid word je niet getest. Ik werk in een verpleeghuis en moest een week thuis blijven. De maandag na de uitspraak heb ik gelijk gevraagd voor een test. Inmiddels twee weken verder: geen test. "Geen koorts? Kom maar gewoon werken met een mondkapje op tijdens de zorg momenten."

Romy, verzorgster in een verpleeghuis

Testen gebeurt helaas (nog) niet. Na het werk gaan we wel naar huis, naar onze kinderen en partner.

Helaas geen beschermingsmiddelen en we kunnen geen 1.5 meter afstand houden. Testen gebeurt helaas (nog) niet. Na het werk gaan we wel naar huis, naar onze kinderen en partner. Ben benieuwd hoe dit verder gaat verlopen.

Nikki, verzorger in de gehandicaptenzorg

Nog steeds zeer onduidelijk of wij als personeel wel of niet getest gaan worden.

Ik werk in het Gouda Groene Hart Ziekenhuis. Twee weken geleden lichte verhoging, rond 38 graden, dit duurde twee dagen. Sindsdien vaak hoofdpijn en nu sinds een paar dagen verkouden. Niet alle klachten te gelijk, maar toch. Nu op de woning waar ik werk een verdenking van een besmetting bij cliënten. Er wordt vandaag getest als het goed, maar nog steeds zeer onduidelijk of wij als personeel wel of niet getest gaan worden.

Amber, verpleegkundige

We willen wel, maar het wordt nog altijd tegen gehouden!

We willen wel, maar het wordt nog altijd tegen gehouden! Testen van (ic) verpleegkundige en ander zorg personeel wordt in ieder geval nog steeds afgewimpeld door ons ziekenhuisbeleid.. Lodewijk Asscher, ook collega's die meer dan milde klachten hebben en echt ziek zijn worden niet getest!

Marina, verpleegkundige

Geen vervanger? Geen test!

Ik wil een test, maar volgens mijn werkgever krijg ik die alléén als er géén vervanger is te vinden. Dus dit valt so far tegen!

Mara, medewerker thuiszorg

Delen: