ZZP: eerlijk en sociaal

ZZP: eerlijk en sociaal

Door Mei Li Vos op 10 september 2012 Delen  

De PvdA is al jaren bezig om de belangen van ZZP’ers op de agenda te krijgen. Nu komt er een verhaal van D66 dat de PvdA de zelfstandigen geld wil afpakken. Het is campagnetijd, dus dat begrijp ik wel. Maar het klopt niet. In dit artikel de feiten op een rij.

In het kort. Zelfstandigen betalen minder belasting dan werknemers, omdat ze zelf hun arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenen moeten regelen en betalen. Terecht. Maar door een stapeling aan kortingen (arbeidskorting, zelfstandigenaftrek, MKB-instvrijstellingen voor sommigen de startersaftrek) hoeven veel zelfstandigen helemaal geen belasting te betalen.

Dat is best lekker, maar niet terecht als je vindt dat iedereen naar draagkracht belasting moet betalen. Ik kan het niet uitleggen als ZZP’er dat mijn buurvrouw in loondienst met hetzelfde inkomen wel belasting betaalt en ik niet omdat ik al die kortingen heb.

Ondertussen is er een crisis en moet iedereen wat inleveren. Ja, ook de ZZP’er zeg ik als ZZP-belangenbehartiger.

De PvdA wil de arbeidskorting afbouwen omdat die in feite een dubbele aftrekpost is. De korting is bedoeld om je een vrijstelling te geven voor de kosten die je maakt voor je werk (laptop, gereedschap, materialen) maar die mag je als zelfstandige al aftrekken. Dat is dubbelop. Het geld dat we ermee vrijspelen willen we inzetten voor gerichte ondersteuning van de lage inkomens. Dus ook zelfstandigen met een laag inkomen. Dat is links. Dat ben ik namelijk. Bovendien willen we naar een eenvoudig belastingsysteem dat ondernemerschap stimuleert. Doen we nu ook al met maatregelen voor het MKB, een half miljard meer dan de VVD voor het MKB doet.

Dus ja, de arbeidskorting gaat wat mij betreft afgebouwd worden, stond ook al in ons verkiezingsprogramma trouwens. Niks geheimzinnigs aan, wordt nu vanwege de eindspurt in de campagne opgeduikeld. Ik vind het niet meer dan eerlijk dat ook ZZP’ers bijdragen naar draagkracht.

ZZP’ers zijn niet zielig en kunnen ook een bijdrage leveren. Iedere partij bezuinigt, de een wat meer op de lage inkomens dan de andere. Check vooral wat elke partij bezuinigt en waarop (huurtoeslag?Zorgtoeslag? Eigen risico? Kinderopvang? En wat dat voor jou betekent). De PvdA bezuinigt niet op de lage inkomens, maar bouwt wel een dubbele korting af. Zo is het plan en niet anders en daar sta ik helemaal achter.

Het afbouwen van de arbeidskorting staat dus gewoon in ons verkiezingsprogramma. Sterker nog, we pleiten er al jaren voor en het stond al in een eerdere doorrekening van het CPB in april. Heel specifiek omdat we ook een hele bewuste keuze hebben gemaakt voor deze maatregel: we willen een einde maken aan al die schijnconstructies waarbij bouwvakkers, schoonmakers en thuiszorgmedewerkers worden ontslagen en dan goedkoop fiscaal weer worden ingehuurd. Die mensen hebben dan opeens geen zekerheden meer, geen ww, geen ziektewet.

Waarom dan die arbeidskorting afbouwen voor zzp’ers? Omdat dat de meest effectieve methode is. En voor ondernemers die gewoon zelf willen ondernemen, voor die stukadoor die gewoon zelfstandig ondernemer wil zijn, hebben we andere belastingvoordelen in petto, bijvoorbeeld aftrek als je een bus of materialen hebt en dan kom je er netto beter af.

Ik vind dat eerlijk en sociaal.