Zo maken we einde aan machteloze politiek

Zo maken we einde aan machteloze politiek

Door Hans Spekman op 11 oktober 2012 Delen  

Een foutloze samenleving bestaat niet. Gelukkig maar, want iemand die geen fouten maakt kan ook nooit meer iets leren. Bovendien zijn perfecte mensen saai. Foutloos een stad, wijk, dorp of land besturen is er ook niet bij. Altijd lopen zaken weer anders dan je zou willen, of zitten er zaken tegen, en ook wordt er soms gewoon gefaald. Een voortdurende correctie hierop is noodzakelijk, anders zien mensen de fouten niet meer die ze maken. Zaken worden voor waar of onveranderlijk gezien terwijl het niet zo hoeft te zijn.

Al jaren ben ik daarom bezig om te helpen met het opzetten van ombudsteams in het hele land. Lokale PvdA’ers helpen daar mensen die op de een of andere manier zijn vastgelopen.

Soms gaat het om simpele zaken, iemand met een handicap komt op een wachtlijst voor een parkeervergunning van een half jaar. Lastig als je lichamelijk beperkt bent en je je auto nu eenmaal nodig hebt om naar je werk te kunnen. Dit moet je lokaal oplossen.

Soms gaat het om zaken die landelijk opgelost moeten worden, tijdens een heel koude winter gingen de energiebedrijven over tot het afsluiten van mensen met een onbetaalde rekening. Mensen moeten hun rekening betalen, laat daar geen misverstand over zijn, maar afsluiten bij vorst is asociaal, dat doe je niet. Landelijk hebben we dat aangepakt.

Afgelopen week had ik de eer om weer een ombudsteam te openen, dit keer in Amsterdam Oost. En gelijk was er een goed voorbeeld van iemand die zelf veel kon maar toch vastliep. Een jonge alleenstaande moeder met twee zoontjes was door pech in de bijstand geraakt. En hoewel zij veel zelf deed waren er ook voor haar zaken waar ze tegen aanliep. Haar huis was overgegaan van een woningbouwcorporatie naar een particuliere eigenaar. Die stelde ineens heel andere voorwaarden over borg en administratie, waardoor deze vrouw plotseling een groot gat in haar begroting kreeg. Een ander probleem waar zij tegen aanliep was het Amsterdamse sportfonds. Amsterdam heeft voor kinderen met ouders met een kleine beurs een speciaal fonds voor de kosten van een vereniging. Deze mevrouw had twee zoontjes die voetbalden, en er was haar veel aan gelegen om dat zo te houden. Vanwege haar inkomen had ze recht op een bijdrage uit het sportfonds. Helaas bleek je ongeveer een diploma als accountant nodig te hebben om je weg hier in te vinden.

Ik hoop en reken er op dat ons ombudsteam deze mevrouw kan helpen. Alleen door het oplossen van de problemen van de mensen voor wie wij het doen, weten wij of we als Partij van de Arbeid goed bezig zijn. Zij houden ons op de goede weg. Zo maken wij een einde aan de machteloze politiek.

Delen: