Zevenpuntenplan voor privacybescherming

Zevenpuntenplan voor privacybescherming

Zevenpuntenplan voor privacybescherming

Door Astrid Oosenbrug op 28 januari 2014 Delen  

Vandaag is het dag van de privacy. Een belangrijke dag om stil te staan bij de noodzaak om onze privacy en data online te beschermen. De PvdA maakt zich grote zorgen om het misbruik van identiteitsgegevens op internet en inlichtingendiensten die misbruik maken van hun bevoegdheden. Om deze redenen lanceer ik met mijn collega Jeroen Recourt een zevenpuntenplan ter bevordering van privacybescherming.

 

1) Iedereen moet kunnen inzien wat de overheid van hen weet. Bij inloggen op mijn.overheid.nl moeten duidelijk te zien zijn wat de overheid over je opslaat. Ook moet hier te zien zijn welke gegevens de overheid doorgeeft aan derden.

2) De overheid moet het mogelijk maken dat privacygevoelige gegevens van Nederlanders in servers worden opgeslagen waarop de Nederlandse wet van toepassing is, en niet via een cloud ergens in het buitenland. Hiermee weten mensen zeker dat alleen de Nederlandse wetgeving op hun gegevens van toepassing is.

3) Als de overheid iemand aftapt, moet dat na afloop meegedeeld worden. Die zogenaamde notificatieplicht houden we in stand. Dat aftappen moet ook terug in omvang. We zijn wereldkampioen tappen en dat is niet nodig. Dat kan en moet anders. Taps moeten op kleinere schaal en doelgerichter worden ingezet.

4) De algemene voorwaarden van bedrijven moeten in een half A4’tje en in duidelijke taal worden aangeboden, zodat de consument weet waarvoor hij toestemming geeft en wat er met zijn gegevens kan gebeuren. Die toestemming moet ook weer makkelijk kunnen worden ingetrokken. Mensen moeten een account ook makkelijker kunnen wissen.

5) Illegale handel in persoonsgegevens door bedrijven moet veel harder bestraft worden. De huidige boetes zijn een lachertje vergeleken met het bedrag dat bedrijven verdienen aan de handel in persoonsgegevens. Wat de PvdA betreft nemen we deze bedrijven de illegale winst af en leggen we daar nog een stevige boete bovenop.

6) Winkels moeten duidelijk (dus zichtbaar bij de ingang) aangeven dat ze hun klanten via WiFi-tracking willen volgen, net zoals dat tegenwoordig verplicht is bij cameratoezicht. Ook willen we dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoek doet naar en advies uitbrengt over wifi-tracking door winkels.

7) Het zogenaamde ‘spoofing’ moet worden aangepakt. Spoofing is het aannemen van een valse identiteit in email, sms en telefoongesprekken. Deze vorm van identiteitsfraude is een bom onder onze privacy én onder de opsporing: onschuldige burgers kunnen ten onrechte worden veroordeeld, en boeven kunnen vrijuit gaan. Dat kunnen we niet accepteren.