Zet studenten-OV na studie automatisch stop

Zet studenten-OV na studie automatisch stop

Zet studenten-OV na studie automatisch stop
Foto Flickr / Franklin Heijnen

Door Mohammed Mohandis op 5 februari 2016 Delen  

Het afgelopen jaar kregen maar liefst 120.000 studenten een boete omdat zij vergaten hun OV studentenkaart tijdig stop te zetten. In totaal betaalden zij 56 miljoen aan boetes, 500 euro gemiddeld per student. Ik wil dat hier een einde aan komt. De voorgenomen verhoging van de boetes moet meteen van tafel en ik wil dat de studenten-OV aan het eind van de studie gewoon automatisch wordt stopgezet zoals dat ook in het verleden gebeurde.

Als je afgestudeerd bent heb je natuurlijk geen recht meer op een OV-studentenkaart. Maar in plaats van dat dit net als vroeger gewoon automatisch stopt na het uitschrijven, moet je je studenten-OV twee keer stopzetten. Een keer via internet en een keer via de automaat. Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland dan volgen meteen hoge boetes. Per maand betaal je 97 euro, en er zijn zelfs voorstellen om dat te verhogen. En pas nadat de boete een maand is ingegaan, krijg je een waarschuwing.

Het systeem is zo omslachtig dat het lijkt alsof het de bedoeling is dat studenten een boete krijgen. Dat is niet eerlijk. Technisch moet het gewoon mogelijk zijn om de studenten OV-kaart na de studie automatisch te stoppen. Boetes zijn bedoeld voor mensen die doelbewust misbruik maken, niet voor studenten die een foutje maken of iets vergeten.

Delen: